Clicky


IAEA zoekt deze week in Oekraïne naar aanwijzingen voor vuile bom

IAEA zoekt deze week in Oekraïne naar aanwijzingen voor vuile bom
28-10-2022 10:12 | Buitenland | auteur ANP/DPA

KIEV - Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zegt nog deze week inspecteurs naar Oekraïne te sturen om te kijken of het land werkt aan een radioactieve vuile bom. Aanleiding zijn aantijgingen van Rusland, waar geen bewijs bij geleverd is. De regering in Kiev spreekt die tegen en heeft de IAEA uitgenodigd om te komen kijken.

IAEA-inspecteurs gaan langs op twee locaties in Oekraïne, zegt IAEA-hoofd Rafael Grossi. Doel is "om te zien of er enig beschermd nucleair materiaal is aangewend, of enige onbekende productie of verwerking van nucleair materiaal op de twee locaties plaatsvindt en om vast te stellen dat er geen onbekend nucleair materiaal aanwezig is of nucleaire activiteiten plaatsvinden".

De beschuldigingen dat Oekraïne mogelijk aan een vuile bom werkt, kwamen maandag van de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe. Hij uitte die in gesprekken met ministers uit andere landen. "De beste manier om alle twijfel weg te nemen, is om inspecteurs toe te laten, en dat gaan we ook doen", aldus Grossi.

Nucleair materiaal

"Ik was degene die Sjojgoe heeft opgedragen om al zijn ambtgenoten te bellen en ze op de hoogte te stellen", zei de Russische president Vladimir Poetin donderdag. Hij stelde zelfs te weten waar aan de vuile bom gewerkt zou worden.

De Russische regering beweert dat Oekraïne zo'n bom zou willen laten ontploffen om vervolgens de Russen de schuld te geven. Die beschuldiging leidde vooral in het Westen tot zorgen dat Rusland misschien zelf van plan is om een vuile bom te gebruiken.

Een vuile bom is een explosief met nucleair materiaal erin. Meestal wordt er geen kernwapen mee bedoeld, maar een gewoon explosief dat radioactieve straling verspreidt. Die zijn over het algemeen veel minder krachtig.