Clicky


Mariëlle Tweebeeke wint Sonja Barend Award

Mariëlle Tweebeeke wint Sonja Barend Award
31-10-2022 20:01 | Showbizz | auteur ANP

HILVERSUM - Mariëlle Tweebeeke heeft de Sonja Barend Award gewonnen. De presentatrice krijgt de vakprijs voor het beste televisie-interview voor haar gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski in Nieuwsuur in mei. Sonja Barend, naar wie de prijs is vernoemd, maakte de winnaar maandagavond bekend in het NPO 1-programma Khalid & Sophie.

Tweebeeke versloeg andere genomineerden Maaike Schoon en Tijs van den Brink. Haar interview met Zelenski werd door de meerderheid van de vakjury bestaande uit meer dan vijftig tv-critici, vakgenoten en mediajournalisten gekozen als winnaar. Onder hen radiomaker Frits Spits en journalist Nathalie Huigsloot. Eerstgenoemde vindt het interview met Zelenski het "meest relevante van het jaar". Huigsloot noemt het gesprek "moedig, scherp, rustig en onverschrokken".

De Sonja Barend Award in een initiatief van de VARAgids en wordt sinds 2009 uitgereikt aan het beste tv-interview van het afgelopen jaar. Eerdere winnaars zijn onder anderen Matthijs van Nieuwkerk, Twan Huys en Eva Jinek. Vorig jaar ging de prijs naar Jeroen Wollaars voor zijn verkiezingsinterview met CDA-voorman Wopke Hoekstra in het programma Nieuwsuur.

Tweebeeke won de award ook al in 2012, toen voor haar gesprek met Reinout Oerlemans en bestuurders van het Amsterdamse VU medisch centrum over het realityprogramma 24 uur: Tussen Leven en Dood.