Clicky


Makelaars bang voor vertraging bij oplossen woningnood

Makelaars bang voor vertraging bij oplossen woningnood
02-11-2022 12:19 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vreest dat het oplossen van de woningnood in Nederland extra vertraging oploopt door het schrappen van de bouwvrijstelling door de Raad van State. Niet alleen mensen die op zoek zijn naar een koophuis, maar ook huurders zullen hiervan de dupe zijn, aldus de makelaars.

Bouwprojecten mogen van de hoogste bestuursrechter niet meer automatisch toestemming krijgen om tijdelijk stikstof uit te stoten, is bepaald in een zaak over het megaproject Porthos in de Rotterdamse haven. Daarmee komt de stikstofproblematiek in de bouwwereld van een paar jaar geleden eigenlijk weer terug.

De NVM is bang dat investeerders en projectontwikkelaars terughoudender zullen worden als het gaat om investeren in nieuwe woningen, zowel voor koophuizen als huurwoningen. En dit terwijl het naar de smaak van de makelaars eigenlijk al jaren niet lukt om de nieuwbouw van woningen in Nederland goed op gang te brengen.

Wie een huis zoekt heeft daarom maar weinig om uit te kiezen. "Als het aanbod verder krimpt wordt het er niet beter op", geeft een teleurgestelde woordvoerder van de NVM aan. Hij wijst erop dat de kosten voor bouwen door de hoge inflatie ook flink zijn opgelopen. Bouwmaterialen zijn bijvoorbeeld veel duurder dan een paar jaar terug.