Clicky


Onzekere economische tijd vraagt veel van ondernemers

Onzekere economische tijd vraagt veel van ondernemers
11-06-2012 16:43 | Overig | auteur de redactie
AMSTERDAM - Bedrijven hebben door economische tegenwind voortdurend te maken met financiële onzekerheden. Tegelijkertijd is de wereld door trends als internetgebruik en digitalisering volop in ontwikkeling. In deze werkelijkheid van ondernemers. Doordat de financiële performance van (potentiële) klanten meer uiteenloopt, is financieel 'kort op de bal' spelen van groot belang om de eigen liquiditeit (en continuïteit) te waarborgen. Dit bleek tijdens het ING Commercial Finance Event 'Zicht op Zaken' dat op Nyenrode plaatsvond.

Financiële performance bedrijven loopt sterker uiteen
De aanhoudende economische tegenwind heeft zijn financiële weerslag op het bedrijfsleven. Het aantal laatbetalers loopt op en het hoge aantal faillissementen in het eerste kwartaal van dit jaar is een indicatie dat meer bedrijven door hun reserves heen zijn. "De bandbreedte waarbinnen bedrijven op dit moment presteren is veel groter dan in het verleden."

Het aantal bedrijven dat slechtere resultaten boekt is toegenomen, terwijl een kleiner aantal bedrijven beter presteert. In de praktijk betekent per saldo een groter risico dat de factuur niet wordt betaald. Vooral kleine ondernemers voelen dit.

Sneller bijsturen bij oplopend betalingsrisico
De kwakkelende economie stelt ondernemers voor uitdagingen. Naast een hoger betalingsrisico zorgt het onzekere economisch klimaat ook voor meer fluctuatie in omzet en voorraadpositie. Hoe kan ik als ondernemer ‘kort op de bal’ spelen als het gaat om het werkkapitaalbeheer gaat?

Naast actuele informatie over de stand van het werkkapitaal en de (gemiddelde) betalings- en overschrijdingstermijn zijn tips hiervoor:

• Zorg voor risicoselectie aan de poort.
• Laat betalen kan een teken van onvrede zijn; trek hier conclusies uit.
• Ga het gesprek aan met laatbetalende opdrachtgevers en neem niet zomaar genoegen met het (eenzijdig) oprekken van de betalingstermijn.
• Wees je bewust van concentratierisico onder uitstaande debiteuren; voor kleine bedrijven kan non-betaling van één grote factuur de continuïteit op het spel zetten. Probeer jezelf dus in te dekken door bijvoorbeeld vooraf te laten betalen of in termijnen af te rekenen.