Clicky


Klimaatactivisten gooien soep tegen Van Gogh-schilderij in Rome

Klimaatactivisten gooien soep tegen Van Gogh-schilderij in Rome
04-11-2022 14:12 | Buitenland | auteur ANP

ROME - [Update 16:30 uur] De vier klimaatactivisten die vrijdag soep hebben gegooid tegen een Van Gogh-schilderij in Rome, zijn aangehouden. Dat meldt het Kröller-Müller Museum, die het schilderij De zaaier had uitgeleend aan het museum Palazzo Bonaparte in de Italiaanse hoofdstad.

Volgens het Kröller-Müller Museum is nog niet bekend of en in welke mate het schilderij is beschadigd. Eerder zei het museum nog te vermoeden dat het schilderij niet of nauwelijks beschadigd is omdat het beschermd wordt door glas. Het werk is na de actie direct weggehaald van de zaal en naar een veilige plek gebracht. Restauratoren gaan het schilderij daar onderzoeken.

"Hoe belangrijk de klimaatboodschap ook is, kunst is weerloos", schrijft het Nederlandse museum in een verklaring. "Acties die tot schade kunnen leiden, ten behoeve van welk doel dan ook, wijst het Kröller-Müller Museum ten zeerste af."

Het werk in Rome is geschilderd in 1888 en uitgeleend door het museum in Otterlo. Palazzo Bonaparte heeft in totaal vijftig Van Gogh-schilderijen te leen gekregen voor een expositie. Van Gogh heeft meer dan dertig tekeningen en schilderijen met het thema zaaiers op zijn naam staan.

Ultima Generazione (Laatste Generatie), een afsplitsing van Extinction Rebellion, zit achter de actie. Volgens ANSA lijmden activisten van deze groep zich eerder vast aan een kunstwerk van Sandro Botticelli. Activisten wereldwijd vragen de laatste maanden aandacht voor de klimaatcrisis door wereldberoemde kunstwerken bij hun acties te betrekken.

De organisatie in Rome hield rekening met eventuele klimaatacties, bericht ANSA. Bezoekers mochten daarom geen tassen meenemen. Een van de activisten zou een blikje soep uit haar broek hebben gehaald. De Italiaanse cultuurminister Gennaro Sangiuliano veroordeelt de actie. "Cultuur, de basis van onze identiteit, moet worden verdedigd en beschermd, en zeker niet worden gebruikt als een megafoon voor andere vormen van protest."

Een ander schilderij van Vincent van Gogh was onlangs in Londen doelwit van een klimaatactie van Just Stop Oil. Tegen dat schilderij, Zonnebloemen, werd tomatensoep gegooid. In Nederland was onlangs het Meisje met de parel van Johannes Vermeer doelwit van een actie. Beide schilderijen bleven onbeschadigd, omdat ze worden beschermd door glas.