Clicky


Iran erkent levering van drones aan Rusland

Iran erkent levering van drones aan Rusland
05-11-2022 12:33 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

TEHERAN - De Iraanse regering heeft voor het eerst toegegeven dat het militaire drones heeft geleverd aan Rusland. Minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian zei zaterdag dat dit enkele maanden was voor de Russische inval in Oekraïne op 24 februari.

Rusland gebruikt drones om aanvallen uit te voeren op doelen in Oekraïne. Veel van die aanvallen zijn gericht op de (energie)infrastructuur van het land. Oekraïne en zijn westerse bondgenoten beschuldigen Iran er al langer van die drones te hebben geleverd, iets wat Teheran tot dusverre heeft ontkend.

Amir-Abdollahian zei dat het slechts om een "klein aantal" drones ging en dat na het begin van de oorlog geen leveringen meer hebben plaatsgevonden. Ook ontkende hij dat Iran Rusland aan raketten heeft geholpen, iets waar Iran eveneens van beschuldigd wordt.

Rusland ontkent dat het Iraanse drones gebruikt in Oekraïne. Het Oekraïense leger meldde vorige week echter sinds half september meer dan driehonderd uit Iran afkomstige drones te hebben neergehaald. De Europese Unie besloot vorige maand sancties op te leggen aan Iran wegens de levering van de drones aan Rusland.