Clicky


INretail: situatie detailhandel alarmerend, actie kabinet nodig

INretail: situatie detailhandel alarmerend, actie kabinet nodig
07-11-2022 10:33 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - De hoge energielasten, hogere huurkosten en stijgende kosten voor personeel zullen de komende jaren zwaar drukken op het bedrijfsresultaat van ondernemers in de detailhandel. Dat blijkt uit onderzoek naar de gevolgen van deze kostenverhogingen door onderzoeksbureau Panteia, in opdracht van de detailhandelsbranche. Brancheorganisatie INretail roept het kabinet op om in actie te komen.

De onderzoekers van Panteia verwachten dat slechts vier van de zestien onderzochte branches een positief resultaat zullen boeken in 2024. Er is dan ook een situatie aanstaande waarin de kosten voor veel ondernemers hoger zullen zijn dan de inkomsten, concludeert Panteia. Dat geldt onder meer voor brood- en banketbakkers, kledingwinkels en winkels die huishoudelijke artikelen verkopen. Alleen tabakszaken, kleine doe-het-zelfzaken, kleine woonwinkels en drogisterijen en parfumeries lijken de problemen vooralsnog het hoofd te kunnen bieden, maar de onderzoekers verwachten ook dat in die branches de omzet richting 2024 zal dalen.

Maar door de verwachte koopkrachtdaling bij consumenten kunnen ondernemers die kosten moeilijk doorrekenen in hun verkoopprijzen. Bovendien is het bedrijfsresultaat voor veel ondernemers meteen hun inkomen. Dat betekent dat zij bij een negatief bedrijfsresultaat moeten interen op hun eigen spaargeld.

Minimumloon

Daarom vindt brancheorganisatie INretail dat het kabinet in actie moet komen. Niet alleen voor de ondernemers zelf, ook de werkgelegenheid en de leefbaarheid van stads- en dorpskernen zullen lijden onder de problemen in de detailhandel.

INretail doet daarom een aantal voorstellen. Zo moet het kabinet afzien van zijn voornemen om het wettelijk minimumloon te verhogen op basis van een 36-urige werkweek. Door die maatregel zullen de loonkosten voor veel ondernemers toenemen met zo’n 21 procent. "Die stijging leidt tot grote risico’s voor de arbeidsmarkt", denkt INretail.

Huurkosten

Daarnaast wil de brancheorganisatie dat het kabinet iets doet aan de hoge huurkosten. INretail ziet het liefst dat de maximale huurverhoging wordt vastgelegd op 5 procent.

Ook de tegemoetkoming in de energiekosten is niet voldoende, vindt INretail. Die tegemoetkoming is alleen voor ondernemers voor wie de energiekosten 12,5 procent van de omzet omvatten. Veel ondernemers vallen daardoor buiten de boot, merkt de brancheorganisatie.