Uitstoot van gebouwen en bouwsector stijgt naar recordhoogte
SHARM-EL-SHEIKH- De CO2-uitstoot van gebouwen en de bouwsector heeft afgelopen jaar wereldwijd een nieuw hoogtepunt bereikt, stelt het VN-milieubureau UNEP woensdag in een nieuw rapport. Daarmee ligt de sector niet op schema om in 2050 klimaatneutraal te zijn.
Er werd meer geïnvesteerd in gebouwen die zo zuinig mogelijk omgaan met energie, in totaal zo'n 237 miljard dollar. Ondanks deze investeringen zijn het energieverbruik en de CO2-uitstoot van de sector hoger dan voor de coronapandemie, constateert het milieubureau van de Verenigde Naties.
Het rapport is woensdag gepubliceerd tijdens de VN-klimaattop COP27 in het Egyptische Sharm-el-Sheikh. Deze dag staat in het teken van klimaatfinanciering. Door de stijging in uitstoot wordt volgens UNEP "de kloof" om de klimaatdoelen te behalen alleen maar groter. Chef van het milieubureau Inger Andersen vindt dat er "onmiddellijke actie, investeringen en beleid" nodig zijn in de sector om uitstoot te verminderen.
Veranderingen
Het milieubureau ziet ruimte voor veranderingen. De oorlog in Oekraïne en hoge energiekosten geven mogelijk prikkels om energie te besparen. Door minder koopkracht en gebrek aan voldoende materiaal kan verduurzaming echter ook vertragen.
Ook wijst UNEP erop dat de Afrikaanse bevolking tot 2050 aanzienlijk blijft groeien. De Afrikaanse sector zou zich moeten richten op gebouwen die bestand zijn tegen klimaatverandering. Daarnaast kan het continent volgens het milieubureau kijken naar duurzame bouwmaterialen en ontwerptechnieken. "Afrika is rijk aan hernieuwbare energiebronnen, zoals zon en wind", stelt UNEP. Gebouwen kunnen daardoor duurzaam van stroom worden voorzien.