Clicky


Loonsverhoging tot ruim 11 procent voor werknemers drinkwaterbedrijven

Loonsverhoging tot ruim 11 procent voor werknemers drinkwaterbedrijven
09-11-2022 16:54 | Financieel | auteur Redactie

UTRECHT - De ruim 5000 werknemers van drinkwaterbedrijven krijgen in 2023 een flinke loonsverhoging. Afhankelijk van salarisschaal en functie kan dit oplopen van 6,25 procent tot maximaal 11,44 procent. Dat is woensdag afgesproken tussen vakbonden en Werkgeversvereniging Waterbedrijven, meldt vakbond FNV.

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over een eenmalige uitkering van 1000 euro bruto en gaat voor iedereen, inclusief uitzendkrachten, het minimumloon naar 14 euro per uur. De afspraken gelden voor één jaar; vanaf 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023.

Marcelle Buitendam, bestuurder FNV Publiek Belang: "We wilden, in verband met de stijgende kosten voor levensonderhoud, snel tot overeenstemming komen over een loonsverhoging." Naast de structurele loonsverhoging ontvangen alle werknemers die op 1 december 2022 in dienst zijn een eenmalige uitkering van 1000 euro, ongeacht de omvang van het dienstverband. Buitendam: "Of je nu deeltijder bent of voltijd medewerker, het kopen van een brood blijft even duur."

Abhilash Sewgobind, bestuurder CNV Publieke Diensten: "We zijn blij met het behaalde resultaat. Zo doen we nog dit jaar iets voor de werknemers. Dat was ook een oproep vanuit de vakbondsleden. Een ander positief punt is dat we de levensloopregeling voor de werknemers hebben weten te behouden, ondanks dat er vanuit de overheid is besloten om dit te beëindigen. Het is toch 1,5 procent die zij bijvoorbeeld kunnen inzetten voor het kopen van extra verlofdagen."

Er komt voor iedereen die in de drinkwatersector werkt een minimumloon van 14 euro per uur, dus ook voor uitzendkrachten. Buitendam: "Daar zijn we echt heel blij mee, want we zien dat deze groep medewerkers vaak achterblijft in salaris."

Ook komt er in 2023 een werkgroep die gaat onderzoeken wat er, qua loon, gedaan kan en moet worden om de koopkracht voor de ruim 5000 werknemers te behouden. Buitendam: "Het is zaak om goed te onderzoeken of de salarissen anno 2023 nog wel marktconform zijn. Eerlijk gezegd verwacht ik dat niet. We volgen het dan ook kritisch."

De vakbonden zien de loonsverhogingen als een essentiële stap om werknemers voor de sector te behouden. Buitendam: "We vinden het allemaal heel normaal dat er schoon drinkwater uit de kraan komt, maar dat is niet vanzelfsprekend. Daar is natuurlijk voldoende water voor nodig, maar ook voldoende personeel. Niet alleen voor het op peil houden van de voorziening voor bestaande woningen, maar wat te denken van de 900.000 woningen die erbij komen in de komende 9 jaar?"

Er zijn in Nederland 19 bedrijven in de drinkwatersector actief. Van middelgrote bedrijven zoals Aqualab, Waternet, Dunea en PWN, tot grote bedrijven zoals Vitens met meer dan 1500 werknemers.