Clicky


Zelenski claimt de herovering van Cherson

Zelenski claimt de herovering van Cherson
11-11-2022 19:20 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

CHERSON - De Oekraïense president Volodimir Zelenski claimt de herovering van Cherson. Na de terugtrekking van de Russische troepen uit de bezette stad en het omliggende gebied, hebben de Oekraïners volgens de president nu de controle overgenomen. "Ons volk. Van ons. Cherson."

"Vandaag is een historische dag", schrijft Zelenski in een bericht op Telegram. "We keren terug in Cherson." De president meldt dat een groot deel van de Oekraïense troepen nog aan de rand van de stad staat, maar dat de speciale eenheden Cherson al zijn binnengetrokken.

Zelenski deelt ook beelden van soldaten die lijken samen te komen met inwoners van Cherson. Eerder was al op sociale media te zien dat mensen in de stad zingen, feestvieren en met Oekraïense vlaggen zwaaien.

Russisch vertrek

De Oekraïners waren in eerste instantie sceptisch over de Russische aankondiging dat alle Russische troepen zouden vertrekken. Ze vreesden dat veel Russen zouden achterblijven als valstrik en Zelenski houdt ook nu nog een kleine slag om de arm. "Hoewel de stad nog niet volledig gezuiverd is van de vijands aanwezigheid, verwijderen de mensen in Cherson zelf al de Russische symbolen van de straten en gebouwen en de sporen van de bezetters."

Het Kremlin meldde vrijdag dat de terugtrekking volledig was afgerond en dat geen militairen of materieel zijn achtergebleven. Kiev schatte eerder dat zo'n 40.000 Russische soldaten zich in Cherson bevonden en dat het zeker een week zou duren voordat ze allemaal konden vertrekken, onder meer omdat de bruggen over de rivier Dnjepr beschadigd of vernietigd zijn. Hoe de Russen nu toch zo snel de rivier zijn overgestoken, is onduidelijk.