Clicky


Sinterklaas komt in het land, actie tegen Zwarte Piet in Westzaan

Sinterklaas komt in het land, actie tegen Zwarte Piet in Westzaan
12-11-2022 10:07 | Binnenland | auteur ANP

HELLEVOETSLUIS - Sinterklaas komt zaterdag weer in het land. De goedheiligman en zijn gevolg arriveren rond het middaguur in het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis, waar burgemeester Milène Junius het gezelschap verwelkomt.

De landelijke aankomst in de vestingstad aan het Haringvliet is rechtstreeks te volgen in een extra lange uitzending van het Sinterklaasjournaal bij de NTR op NPO 3. Het is voor het eerst sinds de coronacrisis uitbrak dat er weer een landelijke intocht met publiek is. De afgelopen twee jaar was er een alternatieve aankomst met een defilé bij het Grotepietenhuis in Paleis Soestdijk in Baarn. De gemeente Hellevoetsluis verwacht duizenden kinderen met hun ouders.

Ook in veel andere plaatsen in het land komen de sint en zijn pieten dit weekend weer aan. Net als voorgaande jaren is er opnieuw protest tegen Zwarte Piet. Zo is er zaterdagmiddag in Westzaan (Noord-Holland) een demonstratie aangekondigd bij de intocht. De gemeente heeft twee plekken aangewezen waar de betogers van zich mogen laten horen. Ook voor volgende week zaterdag staan protesten tegen Zwarte Piet gepland in Zaandam en Staphorst.

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) kwam afgelopen week met een meldpunt waar mensen kunnen aangeven of er bij de sinterklaasintocht in hun gemeente nog zwarte pieten rondlopen. Met de resultaten wil KOZP volgend jaar kijken waar naar haar mening nog actie vereist is tegen Zwarte Piet. In veel plaatsen zijn inmiddels roetveegpieten geïntroduceerd.