Clicky


Kerry: aantal landen wil 1,5 graad niet in slotverklaring COP27

Kerry: aantal landen wil 1,5 graad niet in slotverklaring COP27
12-11-2022 12:21 | Klimaat | auteur ANP/RTR

SHARM-EL-SHEIKH - Een aantal landen op de klimaattop in Sharm-el-Sheikh heeft er bezwaar tegen om het voornemen om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad te beperken op te nemen in de slotverklaring. Dat zei de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry zaterdag op een persconferentie.

"Je hebt helemaal gelijk", antwoordde Kerry op een vraag over de weerstand tegen het noemen van het doel van 1,5 graad in de slottekst. Het gaat volgens hem om "een klein aantal landen" dat bezwaar heeft aangetekend. De klimaatgezant zei er echter vertrouwen in te hebben dat de eerder gemaakte afspraken overeind blijven.

Op de klimaattop in Parijs in 2015 hebben landen afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden, en bij voorkeur tot 1,5 graad. De VN becijferde onlangs dat de wereld met de huidige stand van zaken afstevent op een opwarming van 2,8 graden aan het eind van deze eeuw. De 1,5 graad wordt gezien als een grens die niet mag worden overschreden om de gevolgen van klimaatverandering af te remmen.

Op de top in Glasgow werd overigens vorig jaar in de slotverklaring erkend dat de gevolgen van klimaatverandering veel groter zijn bij 2 graden dan bij 1,5 graad. Wetenschappers waarschuwen dat boven 1,5 graad de kans veel groter wordt dat bepaalde kantelpunten worden bereikt, waardoor de opwarming nog veel sneller kan gaan.

De Amerikaanse president Joe Biden bood vrijdag op de top in Egypte nog zijn excuses aan voor het klimaatbeleid van zijn voorganger, Donald Trump. Die trok de Verenigde Staten terug uit de afspraken van Parijs over het afremmen van de opwarming van de aarde.

Klimaatgezant Kerry presenteerde eerder deze week op de top een plan om de verkoop van CO2-rechten uit te breiden om duurzame projecten in ontwikkelingslanden te stimuleren. Critici waarschuwden echter direct dat het plan een kopie is van een mislukt compensatiesysteem dat tientallen jaren geleden is ingevoerd.