Clicky


Krant: Amazon schrapt 10.000 banen

Krant: Amazon schrapt 10.000 banen
14-11-2022 19:30 | Financieel | auteur ANP

NEW YORK - Het Amerikaanse webwinkel- en techbedrijf Amazon gaat ongeveer 10.000 banen schrappen, meldt The New York Times op basis van bronnen. Deze week begint het bedrijf volgens de krant al met het doorvoeren van de reorganisatie, waarbij er bij meerdere afdelingen banen lijken te verdwijnen.

Het gaat om ongeveer 3 procent van de werknemers van de zakelijke tak van Amazon. Wereldwijd gaat het om minder dan 1 procent van het totale personeelsbestand van het concern, dat meer dan 1,5 miljoen mensen telt.

De op handen zijnde banenreductie zou de grootste zijn uit de geschiedenis van Amazon. In de coronajaren verdubbelde het personeelsbestand van het techbedrijf bijna om aan de forse groei van online winkelen te voldoen. Maar nu verwacht Amazon mindere tijden door de gedaalde koopkracht en mogelijke economische recessie.

Reorganisatie

De situatie zorgde al eerder voor ontslagen bij technologiebedrijven. Zo zette Elon Musk onlangs flink het mes in het personeelsbestand van Twitter. Ook Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, kondigde vorige week een reorganisatie aan. Daarbij verdwijnen er 11.000 banen, ongeveer 13 procent van het totaalaantal arbeidskrachten.

Een woordvoerder van Amazon weigerde tegenover The New York Times commentaar te geven. Amazon zei onlangs al wel te stoppen met het aannemen van extra personeel vanwege de economische onzekerheden. Door natuurlijk verloop en het niet opvullen van vacatures verminderde het aantal medewerkers tussen april en september daarbij al met bijna 80.000.

Amazon heeft de laatste tijd ook veel last van de dure dollar. De omzet buiten de thuismarkt, die in bijvoorbeeld euro's wordt behaald, levert na omrekening daardoor minder dollars op. Ook voor de feestdagenperiode verwacht Amazon nog veel last te hebben van wisselkoerseffecten, liet het concern eind vorige maand weten bij zijn kwartaalcijfers. Beleggers schrokken daar toen flink van en het aandeel kelderde op Wall Street, waardoor miljarden aan beurswaarde verdampten.