Clicky


Olieprijs stijgt hard door spanningen Midden-Oosten

Olieprijs stijgt hard door spanningen Midden-Oosten
19-07-2012 19:57 | Overig | auteur de redactie
(Novum) - De olieprijs is door de verheviging van de gevechten in Syrië en de hernieuwde spanningen tussen Iran en Israël donderdag gestegen naar het hoogste niveau sinds mei. In een week tijd is de olieprijs met acht procent omhoog gegaan. Een vat Noordzee-olie kostte donderdagmiddag 106,63 dollar.

"De stijging van de olieprijs komt vooral door de toename van geopolitieke risico's", concluderen analisten van de Duitse Commerzbank. In Syrië dreigt een burgeroorlog, nu president Bashar al-Assad de controle over het land definitief lijkt te verliezen. Daarnaast zijn de spanningen tussen Teheran en Tel Aviv opnieuw flink opgelopen. Israël beschuldigt Iran ervan achter de aanslag op een bus met Israëlische toeristen in Bulgarije te zitten.

De benzineprijs ligt inmiddels alweer ruim 5,5 cent hoger dan eind mei, toen het laagste niveau van het jaar werd bereikt. De adviesprijs voor een liter euroloodvrij is donderdag 1,807 euro.

De olieminister van OPEC-lid de Verenigde Arabische Emiraten liet donderdag weten tevreden te zijn met de gestegen olieprijs. Hij vindt het daarom niet nodig dat de OPEC-landen hun productie terugschroeven om de prijs op te drijven.