Clicky


Macron: Frankrijk en China willen oorlog Oekraïne deëscaleren

Macron: Frankrijk en China willen oorlog Oekraïne deëscaleren
15-11-2022 10:31 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR/AFP

DENPASAR - De Franse president Emmanuel Macron heeft dinsdag zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping gesproken in de marge van de G20-top in Indonesië. De twee leiders zijn "vastbesloten" om de escalatie van de oorlog in Oekraïne te beëindigen, zo meldt Macron na het gesprek.

Xi zei tegen Macron dat zijn land pleit voor een staakt-het-vuren en vredesbesprekingen, melden Chinese staatsmedia. De Franse president drong er volgens zijn kantoor bij Xi op aan om Rusland terug aan de onderhandelingstafel te krijgen. Macron laat via Twitter weten samen met Xi op te roepen tot "respect voor de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne".

De leiders herhaalden hun standpunt over het voorkomen van het gebruik van kernwapens in de oorlog. "Een einde maken aan de escalatie en het omgaan met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de meest kwetsbare economieën ondersteunen, het koolstofarm maken van onze economieën en het beschermen van de biodiversiteit. Frankrijk en China zijn vastbesloten", aldus Macron op Twitter. De presidenten spraken elkaar ongeveer 45 minuten.

Maandag werd al duidelijk dat Macron het met Xi wilde hebben over de oorlog in Oekraïne. Volgens zijn kantoor zou Macron Xi vertellen dat het in het "belang" van Beijing is om Rusland "onder druk te zetten" over de invasie van Oekraïne. China heeft opgeroepen tot een einde van het geweld in Oekraïne, maar valt Rusland niet af door bijvoorbeeld zoals het Westen sancties af te kondigen.