Clicky


Consumptie huishoudens groeide met ruim twee procent in september

Consumptie huishoudens groeide met ruim twee procent in september
15-11-2022 11:11 | Financieel | auteur Redactie

DEN HAAG - In september 2022 hebben huishoudens 2,2 procent meer besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, dan in september 2021. Net als in voorgaande maanden hebben ze meer besteed aan diensten, maar minder aan goederen, meldt het CBS.

De consumptiecijfers betreffen volumecijfers. Dat wil zeggen dat ze zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen. Daarnaast is ook voor veranderingen in de samenstelling van de koopdagen gecorrigeerd.

Huishoudens besteden meer aan diensten

Consumenten hebben in september, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, 5,2 procent meer besteed aan diensten, zoals telefoon- en internetabonnementen, verzekeringen, een bezoek aan de kapper, een restaurant of een voetbalwedstrijd, dan in september 2021. Vorig jaar september golden er nog enkele coronamaatregelen. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens uit.

In september hebben huishoudens 2,6 procent minder besteed, voor prijsveranderingen gecorrigeerd, aan duurzame goederen dan in september 2021. Ze besteedden onder andere minder aan woninginrichting en auto’s. Consumenten hebben ook 2,6 procent minder besteed aan voedingsmiddelen, dranken en tabak. Aan overige goederen, zoals aardgas en producten voor persoonlijke verzorging, hebben ze bijna 1 procent meer besteed.

Een paar weken geleden meldde het CBS dat het verkoopvolume van de detailhandel in september 3,5 procent kleiner was dan in september 2021. Het volume van de non-foodsector kromp met bijna 3 procent en dat van de foodsector kromp met ruim 3 procent. Deze cijfers zijn ook gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen.