Clicky


Hoekstra en delegatie schuilkelder in, raketinslag in Kiev

Hoekstra en delegatie schuilkelder in, raketinslag in Kiev
15-11-2022 14:47 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

KIEV - Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken en zijn hele delegatie zijn in de Oekraïense hoofdstad Kiev de schuilkelder in gegaan. Tijdens een bezoek aan de Nationale Veiligheidsraad ging het luchtalarm af. Er was een doffe knal te horen.

Toen de delegatie na het bezoek aan de Veiligheidsraad in de auto zat, kreeg ze opnieuw het signaal dat er raketten onderweg waren. Toen werd besloten de schuilkelder in te gaan. Nog voordat de schuilkelder was bereikt, waren opnieuw explosies te horen.

Er is een raketinslag in de buurt geweest, meldde iemand uit de delegatie van Hoekstra. Mogelijk was de stroomvoorziening doelwit van de aanval. Volgens de burgemeester van Kiev zijn woonbuurten getroffen door raketten.

Misdadige middelen

Het laat volgens Hoekstra opnieuw zien tot welke "misdadige middelen" de Russische president Vladimir Poetin in staat is. "Hierop is maar één antwoord mogelijk en dat is het blijven steunen van Oekraïne", zegt de bewindsman.

Het is niet duidelijk of Hoekstra later dinsdag de Oekraïense president Volodimir Zelenski nog zal ontmoeten. Een gesprek stond oorspronkelijk wel op de agenda. Ook een andere afspraak waar Hoekstra zou worden bijgepraat over de stroomproblemen is onzeker.

Verkeer bleef rijden

Het is de tweede keer sinds de oorlog begon in februari begon dat Hoekstra Kiev aandoet. Toen hij hier in mei was moest hij ook al de schuilkelder in vanwege een luchtalarm. Toen waren er echter geen inslagen. Een deel van het bezoek deed hij toen samen met zijn Duitse collega Annalena Baerbock.

Volgens een ANP-verslaggever die met de delegatie meereist, ging tijdens het luchtalarm het leven op straat gewoon door; het verkeer bleef doorrijden en het leek er niet op dat veel mensen de schuilkelder opzochten.