Clicky


Massale raketaanvallen op Oekraïne leiden tot veel stroomuitval

Massale raketaanvallen op Oekraïne leiden tot veel stroomuitval
15-11-2022 19:47 | Buitenland | auteur ANP/AFP

KIEV - Rusland heeft opnieuw het energienetwerk in Oekraïne op grote schaal gebombardeerd. Er zijn in het hele land raketaanvallen geweest die in veel regio's stroomuitval hebben veroorzaakt. De toestand is volgens de regering 'kritiek'. Er zijn raketaanvallen gemeld van Lviv in het westen tot Charkov in het oosten. Ook de hoofdstad Kiev werd door raketinslagen getroffen.

Volgens de burgemeester van de stad zit de helft van de bevolking zonder stroom, mede omdat de voorziening op diverse plaatsen uit voorzorg is stopgezet. In heel het land van ruim 40 miljoen inwoners zijn volgens de regering 7 miljoen huishoudens zonder stroom komen te zitten.

Minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken is in Kiev tijdens zijn bezoek daar in de schuilkelder gegaan omdat er bombardementen dreigden. Hij bracht een bezoek aan de Oekraïense Nationale Veiligheidsraad toen het luchtalarm afging. Zijn Oekraïense collega Dmitro Koeleba hield hem gezelschap en zei dat er veel schade is aangericht aan de stroomvoorziening. De Russen bestoken volgens de bewindsman vooral transformatoren die moeilijk te vervangen zijn.

Toespraak

In het westen van Oekraïne is met name in Lviv en Kovel na de luchtaanvallen ook "massale stroomuitval" gemeld. Verder zijn er bombardementen gemeld in onder meer Charkov, Dnipropetrovsk, Kirovohrad, Ternopil en Tsjerkasi. Volgens de Oekraïense strijdkrachten zijn er nog meer raketten afgevuurd dan op 10 oktober, toen Rusland het energie- en communicatienetwerk op grote schaal met raketten bestookte. Dat was na een aanslag op een voor Rusland strategische brug over de Straat van Kertsj naar de Krim.

De jongste aanvallen waren een paar uur na een toespraak via videoverbinding van de Oekraïense president Volodimir Zelenski op de G20-top in Indonesië Zijn stafchef Andri Jermak legt op Twitter een duidelijk verband tussen de explosies en de speech. "Rusland reageert op Zelenski's krachtige speech op de G20 met een nieuwe raketaanval. Denkt iemand nog serieus dat het Kremlin vrede wil? Het wil gehoorzaamheid."

In het grensgebied van Rusland met Oekraïne is door de plaatselijke autoriteiten weer een Oekraïense beschieting gemeld. Raketten troffen de plaats Sjebekino, nog geen 6 kilometer van de grens. Het is in de streek van Belgorod die tijdens de negen maanden durende oorlog herhaaldelijk door Oekraïense raketten is getroffen. In oktober bestookten de Oekraïners er een elektriciteitscentrale wat in Belgorod stroomuitval veroorzaakte, aldus de Russen.