Clicky


Eerste officiële matige vorst van het najaar gemeten in De Bilt

Eerste officiële matige vorst van het najaar gemeten in De Bilt
20-11-2022 10:09 | Binnenland | auteur ANP

DE BILT - In De Bilt is zondagochtend de eerste matige vorst van het winterseizoen gemeten, melden Weeronline en Weer.nl. Bij het hoofdstation van het KNMI daalde het kwik volgens Weer.nl naar -7,0 graden. Er is sprake van matige vorst als de temperatuur minimaal -5,0 graden is.

De eerste officiële matige vorst valt erg vroeg. Normaal gebeurt dit gemiddeld rond 24 december. "Door klimaatverandering komt het steeds minder vaak tot vroege kou", aldus Weer.nl. De laatste keer dat het zo vroeg in het najaar zo koud werd in De Bilt was in 1983. Toen daalde het kwik op 14 november naar -7,6 graden. En in 2003 werd het op 24 oktober al eens -5,9 graden, maar destijds werd pas op 10 december een nog lagere temperatuur gemeten.

Met een minimumtemperatuur van -7,0 graden is de koudste nacht in het winterjaar van 2023, de periode van 1 juli 2022 tot en met 30 juni 2023, nu al kouder dan in sommige andere jaren, aldus Weer.nl. Drie jaar geleden, in het winterjaar van 2020, kwam het niet eens tot matige vorst en in het winterjaar 2014 werd het zelfs niet kouder dan -3,1 graden. In nog veertien andere winterjaren, waaronder die van vorig jaar, werd het niet kouder dan -7,0 graden. "Later in het winterjaar neemt de kans op lage temperaturen natuurlijk verder toe", aldus Weer.nl.

Zaterdagavond werd de eerste lokale matige vorst al gemeten. In het Drentse Eelde zakte de temperatuur om 21.20 uur naar -5,1 graden. Zondagochtend vroeg werd met -8,8 graden in Twente de laagste temperatuur gemeten.

Voorlopig is de kans op nog een aantal koude nachten volgens Weer.nl erg klein. "De zachtere lucht uit het zuidwesten wint de komende dagen weer terrein."