Clicky


Man veroordeeld voor poging doodslag op vriendin

Man veroordeeld voor poging doodslag op vriendin
23-11-2022 14:33 | Misdaad | auteur Redactie

DEN HAAG - Het gerechtshof Den Haag heeft woensdag een 38-jarige man uit Rotterdam veroordeeld voor poging doodslag op zijn vriendin. Ze had de relatie net beëindigd. De verdachte is veroordeeld tot acht jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Daarnaast is hem voor vijf jaar een zogenaamde vrijheidsbeperkende maatregel opgelegd. Die maatregel houdt in dat hij vijf jaar lang op geen enkele wijze contact mag hebben met het slachtoffer. 

De man heeft in juni 2020 zijn vriendin toen zij thuiskwam meerdere messteken toegebracht. De vrouw raakte hierdoor zeer ernstig verwond, met ernstige blijvende lichamelijke en emotionele gevolgen. Ze is nog steeds onder doktersbehandeling en kan onder meer niet meer werken. De artsen noemden het een wonder dat zij de aanval heeft overleefd. Het hof heeft een vordering tot schadevergoeding toegekend aan het slachtoffer van ruim 60.000 euro. Ook de vordering tot schadevergoeding van andere benadeelde partijen, familieleden, is (deels) toegekend.

De man, die niet eerder werd veroordeeld, heeft het feit erkend, spijt betuigd en staat open voor behandeling van zijn persoon. Hij handelde uit jaloezie, opgekropte woede en frustratie. Wegens diverse problemen in zijn persoonlijkheid heeft het hof hem verminderd toerekeningsvatbaar verklaard, zoals de gedragsdeskundigen na onderzoek ook hadden geadviseerd.

Het Openbaar Ministerie vorderde het opleggen van tien jaar gevangenisstraf en de maatregel. In eerste aanleg had de rechtbank ook acht jaar gevangenisstraf opgelegd met daarnaast de maatregel.