Clicky


Europa presenteert vijf nieuwe astronauten

Europa presenteert vijf nieuwe astronauten
23-11-2022 16:43 | Buitenland | auteur ANP

PARIJS - De Europese ruimtevaartorganisatie ESA heeft zijn nieuwste team astronauten gepresenteerd. De lichting bestaat uit twee vrouwen en drie mannen, onder wie een Belg. De nieuwe ploeg wordt vanaf begin volgend jaar getraind om naar het ruimtestation ISS te gaan. In de toekomst gaan ze misschien ook richting de maan.

De nieuwe Belgische astronaut heet Raphaël Liégeois, geboren in 1988. Hij kan de eerste Waal in de ruimte worden. De anderen zijn Sophie Adenot (Frankrijk, 1982), Pablo Álvarez Fernández (Spanje, 1988), Rosemary Coogan (Verenigd Koninkrijk, 1991) en Marco Sieber (Zwitserland, 1989).

De ESA presenteerde ook zijn eerste fysiek gehandicapte astronaut, de Brit John McFall (1981). Hij verloor zijn rechterbeen door een motorongeluk op 19-jarige leeftijd. Als atleet deed hij voor het Verenigd Koninkrijk mee aan de Paralympische Spelen. Het is nog niet zeker dat hij als 'parastronaut' de ruimte ingaat. Het project is bedoeld om te kijken of een ruimtereis mogelijk is en wat daarvoor moet gebeuren.