Clicky


Cyberaanval op Europees Parlement, voorzitter wijst naar Rusland

Cyberaanval op Europees Parlement, voorzitter wijst naar Rusland
23-11-2022 17:42 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

STRAATSBURG - Het Europees Parlement is woensdagmiddag getroffen door een cyberaanval. De pro-Russische hackersgroep Killnet beweert erachter te zitten, zegt parlementsvoorzitter Roberta Metsola. Ze legt een verband met het besluit van het parlement eerder op de dag om Rusland te bestempelen als sponsor van terrorisme.

Het gaat om een "geavanceerde" cyberaanval, twittert Metsola. De website van het parlement ging uit de lucht. De servers zouden zijn overspoeld met internetverkeer, een wapen dat Killnet vaker heeft ingezet.

"Onze ICT-experts verweren zich ertegen en beschermen onze systemen", stelt Metsola. Ze suggereert dat de aanvallers zijn aangeslagen op het door het Europees Parlement even tevoren aangenomen voorstel. Het parlement stemde er rond de middag mee in Rusland voortaan aan te duiden als sponsor van terrorisme, al heeft dat vooralsnog vooral symbolische waarde.

"Mijn antwoord: Glorie aan Oekraïne", twittert Metsola. Dat is de strijdkreet van Oekraïners in de oorlog tegen de aanvallers uit Rusland.

Andere EU-instellingen zijn voor zover bekend niet getroffen, laat de Europese Commissie weten. Zij "veroordeelt uiteraard deze cyberaanval".

De inmiddels al urenlang durende hinder speelt Europarlementariërs en hun medewerkers, die in Straatsburg bijeen zijn voor onder meer de maandelijkse stemmingen, parten. Ze hebben geen toegang tot benodigde documenten, aldus de SGP-delegatie.

Met de aanval bewijst Rusland ironisch genoeg "dat het inderdaad een sponsorstaat van terrorisme is", zegt SGP-Europarlementariër Bert-Jan Ruissen. "Dit is een schandalige aanval op onze democratie."