Clicky


Staking legt Oostenrijkse spoorwegen maandag plat

Staking legt Oostenrijkse spoorwegen maandag plat
27-11-2022 16:34 | Buitenland | auteur ANP/DPA

WENEN - Werknemers van de Oostenrijkse spoorwegen leggen maandag het werk voor 24 uur neer vanwege het vastlopen van cao-onderhandelingen bij staatsbedrijf Österreichischer Bundesbahn (ÖBB). Daardoor worden ook internationale ritten geraakt. Mogelijk zijn er zondagavond al verstoringen bij het internationale treinverkeer naar Oostenrijk zoals de Nightjet-nachttrein die rijdt van Amsterdam naar Wenen.

De staking werd aangekondigd door vakbond Vida die ongeveer 50.000 spoorwerknemers vertegenwoordigt. Vida eist een loonsverhoging van gemiddeld 12 procent, maar ÖBB biedt 8 procent. Een vijfde onderhandelingsronde is zondag mislukt. De partijen geven elkaar de schuld van het stuklopen van de cao-onderhandelingen.

Vida vindt dat spoorwegpersoneel veel meer loon moet krijgen vanwege de hoge inflatie. De inflatie in Oostenrijk bedroeg in oktober op jaarbasis 11 procent.

ÖBB spreekt van onrealistische eisen van de vakbond waardoor reizigers worden gedupeerd. Ook treinreizen naar Oostenrijk uit Duitsland, Zwitserland en andere landen zullen gehinderd worden door de staking. De nationale spoormaatschappij raadt passagiers aan de reisinformatie goed in de gaten te houden voor actuele ontwikkelingen.