Clicky


Scania presenteert nieuwe Euro 6 motoren op IAA Hannover

Scania presenteert nieuwe Euro 6 motoren op IAA Hannover
05-09-2012 14:07 | IAA Nutzfahrzeuge Hannover | auteur de redactie
Scania presenteert op de IAA, 20-27 september 2012 in Hannover, Duitsland, haar flexibele Euro 6 motorenserie. Te zien zijn vier nieuwe 9-liter Euro 6 motoren (twee met SCR en twee met EGR+SCR) naast de twee in 2011 geïntroduceerde 13-litermotoren. Ook introduceert Scania twee Euro 6 gasmotoren met nieuwe technologie. Naarmate de ingangsdatum van Euro 6 nadert, zal Scania ook nog met andere Euro 6 motoren komen.

Op de IAA staat een selectie van Scania's Euro 6 lijnmotoren, van de vijf-cilinder 250 pk tot en met de zes-cilinder 480 pk. De basis voor alle Euro 6 motoren wordt gevormd door het nieuwste, gemodulariseerde 9-, 13- en 16-liter motorenplatform. Dit vergemakkelijkt de service en onderdelenlevering, wat een belangrijk voordeel voor de klant is. De complete motorenserie zal op de ingangsdatum van Euro 6, dat wil zeggen 31 december 2013, beschikbaar zijn.

Nieuwe Euro 6 dieseltechnologie – SCR en EGR+SCR gecombineerd
Voor twee van de nieuwe 9-liter dieselmotoren, de 320 en de 360 pk, wordt alleen SCR-nabehandeling toegepast, terwijl de nieuwe 250 en 280 pk motoren een gecombineerd EGR- en SCR-systeem hebben (vergelijkbaar met dat voor de 13-liter 440 en 480 pk uitvoeringen). Klanten hebben dus voor de 9-liter motoren de keuze tussen alleen SCR of EGR+SCR.

In lijn met Scania's reputatie leveren de Euro 6 motoren een uitzonderlijk hoog koppel bij lage toeren. Dit zorgt voor een grote souplesse en de mogelijkheid om met lage toeren te cruisen voor zo laag mogelijke verbruikscijfers. De 13-liter 440 en 480 pk motoren met EGR en SCR zijn begin 2011 geïntroduceerd. Zowel klanten als journalisten hebben vastgesteld dat het brandstofverbruik en prestaties minimaal even goed zijn als die van Scania's Euro 5 motoren.

Alle lijnmotoren hebben dezelfde compacte demperunit met een oxydatiekatalysator, dieselpartikelfilter, twee SCR-katalysatoren en twee ammoniakkatalysatoren. Het hele pakket is even compact als de voor eerdere emissienormen gebruikte dempers en laat ruimte voor maximaal 1.500 liter brandstof op een trekker.

De compacte installatie biedt grote voordelen voor de chassisindeling. Een complexe op-bouw, zoals bijvoorbeeld de rioolreiniger op de foto, kan vergeleken met Euro 5 zonder technische wijzigingen worden aangebracht.



Gezamenlijke motorontwikkeling
Scania ontwikkelt de motoren voor alle soorten toepassingen in één gezamenlijk proces met gebruikmaking van dezelfde basismotoren. De motorontwikkeling voor vrachtauto’s en bussen gaat hand in hand met die voor niet voor de weg bestemde toepassingen. Hiervoor gaan in 2014 nieuwe, strengere emissie-eisen gelden die vergelijkbaar zijn met Euro 6.

Scania kan aan deze strenge eisen (Stage IV in de EU en Tier 4 final in de VS) voldoen met behulp van common-railinspuiting, een turbo met variabele geometrie en SCR-nabehandeling. Er is geen dieselpartikelfilter nodig.

Hernieuwbare kracht
Ook voor Euro 6 Scania heeft de meest uitgebreide serie motoren die op hernieuwbare brandstoffen kunnen lopen. Alle Scania Euro 3/4/5 en EEV motoren kunnen op biodiesel lopen – tot 100%. In een later stadium zullen er ook Euro 6 motoren komen die geschikt zijn voor biodiesel, naast Euro 6 gas- en ethanolmotoren.

Krachtige Euro 6 gasmotoren maken de weg vrij voor nieuwe toepassingen
Voor zowel vrachtauto's als bussen introduceert Scania twee nieuwe 9-liter Euro 6 gasmotoren die uitzonderlijke prestaties leveren. De maximumkoppels zijn opmerkelijk hoog voor een Otto-verbrandingsmotor, waardoor de motoren ook geschikt zijn voor toepassingen buiten de stad.

Omdat hun rij-eigenschappen veel weg hebben van die van een dieselmotor, zijn de nieuwe gasmotoren ook geschikt voor bijvoorbeeld regionale distributie of transport over middellange afstanden. De actieradius van een trekker kan bijna verdubbeld worden (van 600 tot ca. 1.100 km) met behulp van de optionele vloeibaar-gasinstallatie, die op vrachtauto's af fabriek leverbaar is.



Sterkere versnellingsbak en nieuwe achterasoverbrengingen voor vrachtauto’s
Scania’s range-bak met 12 versnellingen is ontwikkeld om koppels tot 2.350 Nm te kunnen verwerken. Deze is 35 kg lichter dan de versie met twee kruipversnellingen. De 12-versnellingsbak is vooral geschikt voor minder veeleisende vormen van zwaar transport waar een zo laag mogelijk gewicht prioriteit heeft, en voor andere toepassingen waar 12 versnellingen de voorkeur verdienen.

Ook is er nu voor het tandemstel met enkele reductie (RB662+R660) een snellere eindoverbrenging van 2,92 leverbaar in aanvulling op de 3,07, 3,42, 3,80, 4,22 en 4,88. Met deze overbrenging kunnen 6x4 en 8x4 voertuigen ook met lagere toerentallen cruisen voor lagere verbruikscijfers.