Clicky


Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen

Brussel komt met regels om verpakkingsafval fors te verminderen
30-11-2022 10:13 | Klimaat | auteur ANP/BLOOMBERG

BRUSSEL - De Europese Unie komt met voorstellen om de berg afval van verpakkingsmaterialen te verminderen. Het gaat om het terugbrengen van de afvalberg die ontstaat door onder meer gebruikte koffiepads, boodschappentassen en wegwerpwaterflessen. Alle verpakkingen zouden recyclebaar moeten zijn, en zaken als theezakjes en appelstickers zouden composteerbaar moeten zijn. De Europese Commissie maakt de plannen later op woensdag bekend.

De voorstellen moeten ook zorgen voor reductie van de uitstoot. Doel van de strengere regels is onder andere om het verpakkingsafval tegen het einde van dit decennium met 5 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2018, meldt persbureau Bloomberg op basis van een conceptversie van de plannen. Ook de Volkskrant berichtte al over de ophanden zijnde maatregelen.

Een reductie met 5 procent lijkt misschien weinig, maar de hoeveelheid afval en de bijbehorende uitstoot neemt toe nu e-commerce steeds vaker voorkomt en bedrijven blijven zoeken naar innovatieve manieren om hun producten te verkopen. De inspanning kan wereldwijd een domino-effect hebben, aangezien de EU de grootste interne markt is. Volgens Piotr Barczak, senior beleidsmedewerker circulaire economie en afval bij het Europees Milieubureau, is verpakkingsafval de snelst groeiende afvalstroom.

Gevolgen nieuwe regels

De nieuwe regels zouden gevolgen hebben voor industrieën variërend van voedselproductie tot consumentenelektronica en chemische productie. In de EU wordt ongeveer 40 procent van het plastic en de helft van het papier gebruikt voor verpakkingen. Het ontwerp maakt hergebruik of recycling vaak moeilijk. Bepaalde sectoren zoals de bierindustrie zullen volgens het plan hun verpakkingen meer op elkaar moeten afstemmen. Daardoor gaan flessen weer meer op elkaar lijken.

Verder moet meer ingezet worden op statiegeldsystemen. Het doel daarvan is een inzamelingspercentage van 90 procent. Als staten kunnen aantonen dat zij dat doel op een andere manier hebben bereikt, kunnen zij van de nieuwe maatregelen worden vrijgesteld.

Mogelijk verzet

"Een circulaire economie van verpakkingen zal helpen de economische ontwikkeling los te koppelen van het gebruik van natuurlijke hulpbronnen", aldus de Europese Commissie in het ontwerp, dat nog kan worden herzien. De voorstellen zullen waarschijnlijk op verzet stuiten van de verpakkingsindustrie en hun klanten, die mogelijk meer moeten betalen om recyclingsystemen op te zetten of alternatieve materialen te vinden.