Clicky


Boerenprotest bij provinciehuis Zwolle tegen dwangsommen

Boerenprotest bij provinciehuis Zwolle tegen dwangsommen
01-12-2022 11:18 | Binnenland | auteur ANP

ZWOLLE - Boeren gaan donderdag demonstreren bij het provinciehuis van Overijssel in Zwolle, meldt de gemeente. "We gaan ervan uit dat zij zich ook vandaag aan de aanwijzingen houden en de dag ordelijk verloopt", schrijft de gemeente op Twitter. De boeren dreigden eerder al met acties als de provincie niet stopt met het opleggen van omstreden dwangsommen.

De Wethouder Alferinkweg en een deel van de Luttenbergstraat zijn afgesloten wegens het protest, aldus de gemeente.

Overijssel moet boeren, zwaar tegen de zin van de provincie zelf, dwangsommen opleggen, zo heeft de rechter eind november bepaald. Het gaat om zogeheten PAS-melders. Dat zijn boerenbedrijven die eerst geen natuurvergunning nodig hadden, maar nu wel. Overijssel wilde eerder niet handhaven, omdat de bedrijven buiten hun schuld niet beschikken over de juiste natuurvergunning. Veel boerenbedrijven zouden de dwangsommen niet kunnen betalen.

De politie meldt klaar te staan met onder meer de Mobiele Eenheid bij het provinciehuis om de demonstratie "te faciliteren en in goede banen te leiden".

De provincie Overijssel heeft medewerkers opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken, zodat ze geen overlast ervaren. Er gaat geen vertegenwoordiger van de provincie in gesprek met de boeren, zegt een woordvoerder.