Clicky


Duits waterkanon paraat in Amsterdam voor WK-wedstrijd Marokko

Duits waterkanon paraat in Amsterdam voor WK-wedstrijd Marokko
01-12-2022 16:30 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De Amsterdamse politie heeft donderdag een waterkanon uit Duitsland achter de hand voor het geval er ongeregeldheden uitbreken rondom de WK-wedstrijd Marokko-Canada. Volgens een woordvoerster zijn de zes Nederlandse waterwerpers momenteel vanwege technische mankementen buiten gebruik, waardoor een beroep wordt gedaan op buurlanden.

Het waterkanon zal indien nodig ook worden bediend door Duitse politiemensen. Zij zijn dan wel ondergeschikt aan het gezag van de politie Amsterdam, die volgens de woordvoerster bepaalt wanneer het wordt ingezet.

Eerder liet de Amsterdamse politie een waterkanon overkomen uit België voor de voetbalwedstrijd Ajax-Napoli.

De politie heeft donderdag zichtbare en onzichtbare maatregelen getroffen om te voorkomen dat er opnieuw rellen ontstaan na een WK-wedstrijd van Marokko. Afgelopen zondag gingen veel mensen de straat op na de zege van Marokko tegen België. Het feestgedruis sloeg echter om in rellen, waarop de mobiele eenheid moest ingrijpen. Burgemeester Femke Halsema maakte eerder al bekend dat het Mercatorplein, Plein ’40-’45 en een deel van de Burgemeester de Vlugtlaan zijn aangewezen als veiligheidsrisicogebied, zodat de politie meer bevoegdheden heeft om op te treden.

De politie in Rotterdam kan, mocht dat nodig zijn, een beroep doen op een waterwerper van Belgische makelij die door Belgische agenten zal worden bediend, zegt een woordvoerster. "Maar we beschikken over meer middelen. We hebben na de wedstrijd van afgelopen weekend tot aan de aanloop naar de wedstrijd van Marokko donderdag juist sterk ingezet op voorlichting en overleg om herhaling van incidenten zoals die van zondag te voorkomen."

In Den Haag, waar afgelopen zondag ook ongeregeldheden waren, kan men niet beschikken over een waterkanon, meldt de politie.