Clicky


IAA: FedEx en Nissan breiden test van volledig electrisch aangedreven Nissan e-NV200 uit

IAA: FedEx en Nissan breiden test van volledig electrisch aangedreven Nissan e-NV200 uit
20-09-2012 09:49 | IAA Nutzfahrzeuge Hannover | auteur de redactie
HANNOVER - Nissan introduceerde woensdag op de IAA voor bedrijfsauto's in Hannover de volledig elektrisch aangedreven e-NV200 Concept. De bestelauto is uitgevoerd in de kleuren van FedEx.

Nissan bevindt zich in de laatste fase van de ontwikkeling van zijn tweede in serie geproduceerde, volledig elektrisch aangedreven voertuig, de e-NV200 Concept. Elektrische voertuigen lenen zich uitstekend voor stadse koerierstaken. De compacte Nissan e-NV200 biedt dankzij zijn schone aandrijflijn ondernemers met een groen geweten een baanbrekend soort mobiliteit.

Nissan werkt al sinds december 2011 samen met FedEx Express. Om tijdens de ontwikkeling van de elektrisch aangedreven bestelauto niets aan het toeval over te laten, heeft de pakketdienst wereldwijd 130 e-NV200's in gebruik. FedEx is een ideale partner gebleken voor het fijnslijpen van de Nissan e-NV200.

Holistische benadering
FedEx Express streeft ernaar de milieu-impact van zijn wereldwijde wagenpark te beperken. De vloot voertuigen wordt beheerd vanuit een holistische benadering om het brandstofverbruik en de uitstoot terug te dringen. Op deze manier heeft het bedrijf al meer dan 80 procent van zijn doelstelling - verbeteren van de efficiency van het wagenpark met 20 procent in 2020 - gerealiseerd.

Door de samenwerking met Nissan doet FedEx waardevolle kennis op voor het beheer van een elektrisch wagenpark dat in een stedelijke omgeving wordt ingezet. Tegelijkertijd ondersteunt het de ontwikkeling van innovatieve technologie om de efficiency van een hele bedrijfstak en daarmee het milieu te verbeteren.

Ingenieurs van Nissan en FedEx zijn in december 2011 gestart met de samenwerking bij het testen van het e-NV200 prototype in Londen. Die is onlangs uitgebreid naar Yokohama, Japan, om nog meer waardevolle gegevens over het gebruik in de praktijk te verzamelen. Hiermee kan Nissan al voor de start van de productie in 2013 tegemoetkomen aan de wensen van klanten. Nissan breidt de tests nu ook uit naar Singapore, de VS en Brazilië.

In aanvulling op het testwerk hebben beide bedrijven ook afgesproken hun samenwerking op het gebied van de ontwikkeling van de bestelauto en de daarmee samenhangende ontwikkeling van software voort te zetten.

Toonaangevende positie
Nissan wil auto's zonder uitstoot aan zijn serie lichte bedrijfsauto's toevoegen. De e-NV200 is de tweede van vier elektrische voertuigen (EV's) die Nissan in serieproductie neemt, waarmee het zijn toonaangevende positie op dit gebied versterkt. De e-NV200 combineert de geavanceerde aandrijflijn van de volledig elektrisch aangedreven LEAF met het laadvermogen, de veelzijdigheid en de praktische inzetbaarheid van de NV200 waarop hij is gebaseerd.



Nissan zorgt ervoor dat de e-NV200 de sterke, soepele acceleratie krijgt die elektrische voertuigen kenmerkt, terwijl tegelijkertijd de CO2-uitstoot tijdens het gebruik nihil is. Verder voorziet Nissan de e-NV200 van andere unieke eigenschappen, zoals de mogelijkheid tot snelladen en een innovatieve uitgang waarmee de bestuurder ieder elektrisch apparaat in de e-NV200 kan aansluiten, zodat hij overal kan werken. Het geavanceerde telemetrische systeem, gecombineerd met de toonaangevende hoeveelheid laadruimte en de compacte buitenmaten, helpen de Nissan e-NV200 uit te groeien tot hét voorbeeld in dit nieuwe segment. Door de besparing op brandstofkosten en de lagere onderhoudskosten blijven de exploitatiekosten van de e-NV200, die voor bedrijven immers zo laag mogelijk moeten zijn, eveneens beperkt.

Efficiency verbeteren
"Met zijn wereldwijde wagenpark bekijkt FedEx altijd mogelijkheden om de efficiency van zijn voertuigen te verbeteren", zegt Russel Musgrove, managing director Global Vehicles van FedEx Express. "Door de ontwikkeling van innovatieve technologieën, en het inzetten daarvan, hebben wij voortdurend onze energie-efficiency verbeterd en daarmee de impact van onze vloot tot een minimum beperkt. We zijn dan ook zeer blij dat we op dit gebied met een wereldwijde speler als Nissan kunnen samenwerken bij de ontwikkeling van een volledig elektrisch aangedreven bestelauto."

Zonder emissies en uitlaat en met regeneratieve remmen die de energie recyclen, is de Nissan e-NV200 bij uitstek geschikt voor de stedelijke omgeving. Dankzij de regeneratieve remmen kan tijdens veelvuldig optrekken en afremmen in de stad een deel van de energie worden teruggewonnen, waarmee de efficiency van de aandrijflijn verder verbetert. De accu's zijn binnen de tijd van een nacht volledig op te laden, of in slechts 30 minuten tot 80 procent met behulp van een snellader.

Fantastische aanvulling
"De Nissan e-NV200 biedt alle ruimte, veelzijdigheid en praktische inzetbaarheid van een conventionele bestelauto met een benzine- of een dieselmotor, maar stoot daarentegen tijdens het gebruik niets uit. Daarbij rijdt hij uitstekend en heeft hij de dynamische eigenschappen die elektrisch aangedreven voertuigen kenmerkt. De e-NV200 is daarmee een fantastische en innovatieve aanvulling op ons aanbod van bedrijfsauto's, dat nu al tot de breedste van alle fabrikanten behoort", aldus Hideto Murakami, Corporate Vice President van Nissan.

Nissan mikt op het leiderschap in het segment van de elektrische voertuigen. Behalve met de ontwikkeling van elektrische auto's houdt de fabrikant zich bezig met een veelheid aan projecten om het gebruik van elektrisch aangedreven voertuigen en duurzaamheid te promoten. De Alliantie Renault-Nissan is wereldwijd al meer dan honderd samenwerkingen aangegaan met overheden, gemeenten en bedrijven om markten klaar te stomen voor de succesvolle promotie van elektrisch vervoer. Nissan houdt zich ook bezig met aanverwante activiteiten zoals het ontwikkelen van lithium-ion-accu's, het ontwikkelen van een laad-infrastructuur, de ontwikkeling van een interne snellaadmogelijkheid en het recyclen van accu's.