Clicky


IAA: Nissan Bedrijfswagens op bedrijfsautoshow IAA in Hannover

IAA: Nissan Bedrijfswagens op bedrijfsautoshow IAA in Hannover
20-09-2012 09:59 | IAA Nutzfahrzeuge Hannover | auteur de redactie
HANNOVER - Met een van de omvangrijkste modellengamma's op de markt, innovatieve modellen met elektroaandrijving en ambitieuze groeiplannen is Nissan Bedrijfswagens helemaal klaar voor de toekomst.

Nissans ambitie om in 2016 wereldwijd marktleider te zijn op het gebied van lichte bedrijfsauto's is duidelijk te zien op de 64e IAA in Hannover. Op de beursstand van Nissan is niet alleen het volledige Europese bedrijfsautogamma te zien, maar ook Nissans innovatieve denkwijze op het gebied van emissievrij rijden en EV-technologie. Een van de highlights is de wereldpremière van Nissans 100 procent elektrische compacte bestelauto - de tweede van vier elektrisch aangedreven auto's die uiterlijk 2014 hun showroomdebuut maken.

De exclusief in Nissans fabriek in Barcelona voor wereldwijde verkoop geproduceerde Nissan e-NV200 combineert de beste eigenschappen van twee veelvuldig onderscheiden auto's: de Nissan LEAF, de best verkopende volledig elektrisch aangedreven auto ter wereld, en de NV200, de International Van of the Year van 2010.

"Als de productie in 2013 begint, dan zal de e-NV200 Nissans positie als marktleider op het gebied van emissievrij rijden verder versterken", aldus Hideto Murakami, Corporate Vice President van Nissan Motor Company en hoofd van de Global LCV Business Unit. "Met zijn nagenoeg geruisloze aandrijving en het ontbreken van emissies biedt de Nissan e-NV200 onze klanten nieuwe zakelijke mogelijkheden."



Geen compromissen
De Nissan e-NV200 is een compromisloze auto. Hij wordt op dit moment met succes uitvoerig getest door onafhankelijke, externe testrijders. De e-NV200 biedt exact hetzelfde laadvermogen als de conventioneel aangedreven NV200, terwijl zijn op de Nissan LEAF gebaseerde aandrijflijn met Quick Charging-technologie het mogelijk maakt om de accu voor 80 procent op te laden in slechts 30 minuten.

Het is echter niet de enige elektrisch aangedreven auto op de Nissan-stand. Twee studiemodellen laten zien hoe een mogelijke elektro-aangedreven toekomst er kan uitzien. De Nissan NT400 Cabstar Concept borduurt voort op de EV-technologie die debuteerde in de Nissan LEAF, maar dan toegepast in een grote, emissievrije lichte vrachtauto die gebieden mag binnenrijden waar conventioneel aangedreven bedrijfsauto's niet zijn toegelaten.

Het tweede studiemodel gebruikt batterijkracht op een bijzonder innovatieve wijze. In plaats van de auto zelf aan te drijven, drijven de lithium-ion-accu's en de elektromotor in de Nissan Cabstar e-Refrigerator de koelcel en vriescompartimenten aan. Dat zorgt voor minder CO2-uitstoot en minder geluidsproductie, doordat deze taak wordt overgenomen van de dieselmotor van de vrachtauto, terwijl tegelijkertijd het verbruik wordt gereduceerd.

Maar er zijn nog meer voorbeelden van slimme innovatie van Nissan op de beursstand, die laten zien hoe het merk buiten de gebaande paden durft te treden.



NV200 de nieuwe Yellow Cab
Inwoners, forenzen en bezoekers van New York City zullen er binnenkort continu aan worden herinnerd hoe Nissan zijn modellen specifiek afstemt op de behoeften van de klant, aangezien de volgende generatie Yellow Cab een Nissan zal zijn.

De keuze voor de Nissan NV200 als New York City's Taxi of Tomorrow wordt op de stand gevierd met een tentoongesteld model. De eerste exemplaren van de veilige, comfortabele en praktische NV200 taxi's verschijnen tegen het eind van 2013 op de straten van de Big Apple.

De NV200 taxi staat ook op het punt om in Londen te debuteren als taxi. Uitgebreide aanpassingen aan de Nissan NV200 hebben ervoor gezorgd dat hij voldoet aan de stringente Hackney Carriage-wetgeving in het Verenigd Koninkrijk. De auto doorloopt nu het volledige certificeringsproces. De verkoop van de Nissan NV 200 Black Cab gaat naar verwachting begin 2013 van start.

De Nissan NV200 en NV400 in bedrijfs- en personenuitvoering worden intensief gebruikt door het Red Bull Racing F1 Team bij races over de gehele wereld. Nissan is er trots op dat het Formule 1-team - als uitbreiding van de strategische samenwerking die het vorig jaar met Infiniti aanging - Nissan heeft geselecteerd als vervoerspartner van het team dat zijn wereldtitels dit jaar wil prolongeren.



Ter onderstreping van de omvang van het modellengamma zijn op de Nissan-stand ook diverse voorbeelden te zien van het huidige aanbod aan lichte bedrijfsauto's. Niet alleen worden in serieproductie gebouwde modellen als de NV200 en NV400 getoond in bedrijfs- en personenuitvoering, maar ook met ondersteuning van de fabriek uitgevoerde koel- en kiepautoconversies. Tevens zijn op de stand een Primastar-combi, een Cabstar Aerial Lifter en een Atleon Box-vrachtauto te zien.

Gebouwd in Europa
Met uitzondering van de NYC NV200 Taxi of Tomorrow, die in Noord-Amerika gebouwd wordt, wordt elke auto die op de Nissan-stand te zien is, geproduceerd in Europa. Nissans Spaanse fabriek, die de NV200, de Primastar, de Cabstar, de Atleon, de Navara en de Pathfinder produceert, verhoogde de productie in 2011 met bijna 50 procent ten opzichte van 2010. In totaal werden vorig jaar 154.492 bedrijfsauto's geproduceerd; in 2010 waren dat er 104.702. Hieronder waren bijna 70.000 exemplaren van de Primastar en 21.296 NV200's.

In de komende twee jaar nemen de fabrieken in Barcelona en Avila drie nieuwe modellen in productie: in Barcelona wordt de e-NV200 gebouwd, terwijl Avila is uitgekozen voor de productie van een nieuwe middelzware vrachtauto.



"We hebben een dusdanig uitgebreid modellengamma dat we een complete hal of wellicht zelfs twee nodig zouden hebben om elk model en elke uitrustingsvariant te laten zien die we wereldwijd leveren. De modellen die we hebben geselecteerd voor deze show geven evenwel een duidelijk beeld van ons Europese Nissan Bedrijfswagen-gamma", aldus Hideto Murakami. "Het huidige modellengamma van Nissan Bedrijfswagens is een van de omvangrijkste ter wereld. En met de naderende introductie van de Nissan e-NV200 wordt ons aanbod innovatiever. Nissan en bedrijfsauto's zijn nu eenmaal onlosmakelijk met elkaar verbonden."