Clicky


VN slaan alarm over humanitaire crisis Oekraïne

VN slaan alarm over humanitaire crisis Oekraïne
06-12-2022 19:49 | Buitenland | auteur ANP/DPA

NEW YORK - De Verenigde Naties hebben alarm geslagen over de aanvallen van het Russische leger op Oekraïense burgerdoelen zoals elektriciteitscentrales. De organisatie vreest dat de humanitaire crisis verder verergert. Het vermogen van burgers om te overleven wordt bedreigd, aldus de VN, daarbij ook wijzend op de ijskoude temperaturen in de winter.

Door de aanvallen op de energie-infrastructuur, onder meer op elektriciteitscentrales en verwarmingsinstallaties, hebben miljoenen mensen geen verwarming, elektriciteit en water. "Dat voegt een nieuwe gevaarlijke dimensie toe aan de humanitaire crisis die door de oorlog is veroorzaakt", stellen de VN. Verder blijven Oekraïners verstoken van gezondheidszorg en kunnen kinderen niet naar school. De Russen vielen al ruim zevenhonderd ziekenhuizen en andere zorginstellingen aan.

De groeiende humanitaire crisis heeft (nog) niet geleid tot een extra stroom vluchtelingen uit Oekraïne. De afgelopen week vertrokken 229.542 mensen uit Oekraïne naar een land van de Europese Unie, terwijl 208.988 in de tegenovergestelde richting gingen, meldt het EU-grensbewakingsagentschap Frontex. Sinds de Russische invasie op 24 februari heeft Frontex 11,9 miljoen binnenkomsten vanuit Oekraïne in de EU geteld en bijna 9,2 miljoen vertrekken vanuit de EU naar Oekraïne. Het gaat daarbij niet alleen om oorlogsvluchtelingen.

Volgens de VN zochten tot nu toe ongeveer 8 miljoen Oekraïners bescherming in het buitenland, vooral in Polen.