Clicky


Acht jaar cel voor dodelijke mishandeling pakketbezorger

Acht jaar cel voor dodelijke mishandeling pakketbezorger
09-12-2022 14:38 | Criminaliteit | auteur Redactie

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft vandaag een 30-jarige man uit Hoogvliet veroordeeld voor de zware mishandeling van een pakketbezorger. Een paar dagen later is de pakketbezorger aan zijn verwondingen overleden.

Afgemeld pakket

De pakketbezorger was op 21 februari 2022 bij de verdachte in de straat om een pakketje af te leveren. Toen de verdachte niet thuis leek te zijn heeft de bezorger het pakket in de computer afgemeld en wilde weer vertrekken.

De verdachte, die toch thuis bleek te zijn, kwam achter de bezorger aan en vroeg om het pakket. Dat bleek niet mogelijk omdat afgemelde pakketten volgens de regels niet alsnog ter plekke overhandigd kunnen worden.

Geen zelfverdediging

In de discussie die daarop volgde is de situatie volledig uit de hand gelopen en heeft de verdachte de pakketbezorger zwaar mishandeld. Volgens de verdachte deed hij dat uit zelfverdediging maar daar gaat de rechtbank niet in mee.

De verdachte, die ervaring heeft met kickboksen, heeft het slachtoffer zo hard geslagen en getrapt dat het slachtoffer meerdere breuken aan de voorkant van zijn gezicht heeft opgelopen. 

De verdachte had geen noemenswaardig letsel en was tijdens de worsteling duidelijk de bovenliggende partij. Het slachtoffer vormde voor hem geen enkele bedreiging.

Straf hoger dan eis

Het OM heeft op de zitting een celstraf van 6 jaar geëist. De rechtbank vindt dat die straf geen recht doet aan wat er is gebeurd en legt 8 jaar celstraf op. Er was geen enkele rechtvaardiging om de pakketbezorger, die gewoon zijn werk deed, fysiek aan te vallen en zwaar toe te takelen.

Het is daarnaast bijzonder triest dat het slachtoffer, die net vader was geworden, een echtgenote en twee jonge kinderen achterlaat. De echtgenote en schoonvader van het slachtoffer hebben op de zitting op indringende wijze verteld over hun verlies.

De verdachte heeft hun levens en die van de andere nabestaanden onherstelbaar beschadigd. 

Schadevergoeding

De verdachte moet aan het gezin van het slachtoffer ook schade vergoeden die hij heeft veroorzaakt. Het gaat daarbij om materiële en immateriële schade, waaronder gederfd levensonderhoud en affectieschade. In totaal is een bedrag van ruim €170.000,- toegewezen.