Clicky


Opnieuw demonstrant geëxecuteerd in Iran

Opnieuw demonstrant geëxecuteerd in Iran
12-12-2022 12:34 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA/RTR

TEHERAN - Iran heeft opnieuw iemand geëxecuteerd die was opgepakt tijdens de protesten van de laatste maanden. De man zou twee leden van een paramilitaire militie hebben gedood en was schuldig bevonden aan "oorlogsvoering tegen God", melden staatsmedia. Hij werd maandagochtend publiekelijk opgehangen in Mashhad, een stad in het noordoosten van het land.

Vorige week donderdag werd voor het eerst iemand die was aangehouden tijdens de protesten terechtgesteld. Die executie leidde internationaal tot een storm van kritiek op het Iraanse regime.

In Iran vinden sinds halverwege september massale demonstraties plaats voor meer vrijheid en tegen het regime in Teheran. Bij deze protesten, die de autoriteiten zien als rellen, zijn duizenden mensen opgepakt. Zeker elf van hen zijn veroordeeld tot de doodstraf. Volgens de organisatie Iran Human Rights Watch zijn bij de protesten zo'n 450 betogers gedood door de Iraanse veiligheidsdiensten.

De protestgolf is voor Iran de grootste in jaren en begon na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Deze vrouw van Koerdische afkomst stierf in detentie nadat ze door de moraalpolitie was opgepakt, omdat ze haar hoofddoek te los zou dragen.