Clicky


Gastekort dreigt voor EU volgende winter

Gastekort dreigt voor EU volgende winter
12-12-2022 12:43 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

BRUSSEL - De Europese Unie heeft genoeg gas voor deze winter, maar kan volgend jaar geconfronteerd worden met een gastekort als Rusland zijn leveringen nog verder terugschroeft. Dat concluderen energieagentschap IEA en de Europese Commissie.

"Ondanks de maatregelen die we hebben genomen, kunnen we volgend jaar nog steeds geconfronteerd worden met een tekort van maximaal 30 miljard kubieke meter (bcm) gas", vertelde de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen op een persconferentie. Ze verwees daarbij naar gegevens van het Internationaal Energie Agentschap die maandag worden gepubliceerd.

De Duitse hoopt dat de EU-landen de komende dagen tot overeenstemming kunnen komen over het instellen van een gasprijsplafond. Verder zei ze dat er steeds meer vraag is naar een gezamenlijke inkoop van gas door de landen van de EU. Ook daarover moet op korte termijn meer duidelijk worden

Volgens Fatih Birol, de hoogste baas bij het IEA, zou voor Europa een dubbel zo groot tekort dreigen als het landenblok geen maatregelen zou hebben genomen het verbruik terug te brengen en andere maatregelen.