Clicky


IJsclubs door het hele land open voor eerste meters op natuurijs

IJsclubs door het hele land open voor eerste meters op natuurijs
13-12-2022 10:00 | Binnenland | auteur ANP

DOORN - Op verschillende plekken in het land kan dinsdagochtend geschaatst worden op natuurijsbanen. De Doornsche IJsclub opende om 08.00 uur de baan voor publiek, meldde de club op Facebook. "We blijven open tot zolang de weersgesteldheid het toelaat", aldus de ijsclub. Ook bij IJsclub Vooruitgang in Ammerstol, de Warmondse IJs-en Skeelerclub en Hard Gaat ie in het Zuid-Hollandse De Lier kan geschaatst worden.

Leden van de vereniging in De Lier begonnen maandagavond om 19.00 uur met sproeien en zijn de hele nacht in touw geweest om de ijsvloer schaats-klaar te maken. "Hij ligt er schitterend bij", aldus voorzitter Wim van der Berg. De voorzitter denkt met de huidige temperaturen zeker een paar dagen open te kunnen blijven.

Maandag werd al bekend dat meerdere ijsclubs in het land pogingen deden om deze week een natuurijsbaan te hebben. Heel veel zullen dat er dinsdag nog niet zijn, denkt Carl Mureau van de Koninklijke Nederlandse Schaats Bond (KNSB). "We hebben nog heel weinig vorst gehad, normaal gesproken heb je wel een paar nachten nodig om een ijsbaan te maken."

Laagje voor laagje

Volgens hem is het volgens hem in bijvoorbeeld Doorn wel gelukt omdat ze daar een speciaal systeem hanteren, waarbij er laagje voor laagje water wordt gesproeid. "Dan ligt er wel precies voldoende om op te kunnen schaatsen."

Ook in Winterswijk is het gelukt om een ijsbaan te creëren. Daar zal later dinsdag een poging worden gedaan om het werelduurrecord schaatsen op natuurijs te verbreken. Erna gaat de baan open voor publiek.

Bij IJsclub Julianadorp is het nog niet zover. "Een kant was nog niet helemaal dicht", laat voorzitter Ruud Konijn weten. Hij hoopt op nog een paar dagen flinke vorst maar verwacht niet eerder dan voor het einde van de week open te zijn. De club bestaat dit jaar negentig jaar en ze zouden dat jubileum graag vieren door open te gaan, aldus de voorzitter. "Dat zou prachtig zijn."

Hopen op bewolking

Ook bij IJsclub Nooitgedacht in Oudenhoorn in Zuid-Holland kan nog niet geschaatst worden. Al is Arno Rosendaal, woordvoerder van de club, positief. "Goede kans dat we eind van de dag of misschien morgen kunnen schaatsen." Dat zal dan zijn op de "krabbelbaan" waar recreanten rondjes kunnen rijden. Of de baan open kan, valt of staat met het weer. "Zon is funest voor ijsvorming, dus we hopen op een klein beetje bewolking."

Bij de baan heeft de club ook een grote kantine "met alle koek-en-zopie die je kunt voorstellen." En een schaatswinkel waar het op dit moment druk is met bestellingen, volgens Rosendaal.