Clicky


Grote kerststaking op komst bij de Bijenkorf

Grote kerststaking op komst bij de Bijenkorf
15-12-2022 11:37 | Financieel | auteur Redactie

AMSTERDAM - Ook op de misschien wel drukste winkeldagen van het jaar dreigen medewerkers van de Bijenkorf te gaan staken. Zij leggen het werk neer op 23 en 24 december (inclusief kerstavond) als de directie niet over de brug komt met een redelijke loonsverhoging. Het zou de eerste keer zijn dat winkelmedewerkers in Nederland zo massaal rond Kerstmis staken.

Linda Vermeulen, bestuurder FNV Winkelstraat: "Dat zegt genoeg, want dit zijn mensen die ongelooflijk loyaal zijn aan hun winkel en aan hun klanten. Dat ze nu zelfs bereid zijn op deze belangrijke koopdagen hun werk neer te leggen geeft aan hoe hoog het ze zit en hoeveel pijn het doet dat de Bijenkorf nog steeds niet de waardering wil geven die ze verdienen."

De medewerkers van de Bijenkorf voeren sinds eind september actie voor een betere cao en hogere salarissen. Zij hebben inmiddels al op acht dagen gestaakt, iets dat nog niet eerder is voorgekomen in de geschiedenis van het luxe warenhuis. Steeds meer collega’s sluiten zich aan bij de acties.

Bij eerdere stakingen de afgelopen maanden zette de directie stakingsbrekers in, zoals uitzendkrachten en medewerkers van het hoofdkantoor. Dat is in strijd met de vakbondsrechten van de werknemers en getuigt van weinig respect. Daarom schakelen de Bijenkorfmedewerkers ook de steun van klanten in en roepen mensen op om niet te shoppen tijdens de stakingen. ‘Koop pas weer wat op een moment dat wij geen actie voeren’, zeggen de stakers.

Vermeulen: "De waardering voor het personeel ontbreekt. De directie, onder leiding van Giovanni Colauto, weigert naar zijn mensen te luisteren. Het enige wat medewerkers krijgen, is een kerstbal, een budgetcoach en een mini-loonsverhoging. En door de druk van onze stakingen nu ook een cadeaubon van € 50. Daar kun je je energierekening niet van betalen. Wij willen goede afspraken kunnen maken met de directie, zodat mensen weer een normaal loon krijgen en kunnen rondkomen. En ze weer – langdurig – bij de Bijenkorf willen werken."

De medewerkers, die zich hebben verenigd in BeeUnited/FNV, willen dat hun salarissen met ten minste 10 procent stijgen. Ook moeten er afspraken komen over minstens € 14 bruto per uur en het meestijgen van de lonen met de inflatie (automatische prijscompensatie). De salarissen in de winkelstraat liggen op het minimum of net erboven. Medewerkers van de Bijenkorf verdienen over het algemeen € 11 à € 12 bruto per uur.

In de hele winkelstraat neemt de onrust toe. Hoewel de FNV bij IKEA en de doe-het-zelfwinkels goede cao’s heeft kunnen afspreken, roepen medewerkers van Etos, Hema, Albert Heijn en de ANWB-winkels ook steeds harder om een leefbaar loon.

Vermeulen: "Zij zien wat de acties bij de Bijenkorf losmaken. Staken steekt aan; zeker op plekken waar mensen te weinig verdienen en in de problemen komen door de stijgende prijzen. Terwijl de bedrijven gigantische winsten maken en superrijke aandeelhouders alleen maar rijker worden, kan er voor de medewerkers niks extra’s af. Het is een keer genoeg, zeggen die nu."