Clicky


Bagageafhandelaars Heathrow gaan ook tijdens jaarwisseling staken

Bagageafhandelaars Heathrow gaan ook tijdens jaarwisseling staken
15-12-2022 13:30 | Buitenland | auteur ANP/BLOOMBERG

LONDEN - Bagageafhandelaars op de Londense luchthaven Heathrow zetten hun plannen om te gaan staken door. Na een eerder aangekondigde staking die begint op 16 december en drie dagen duurt, leggen de luchthavenmedewerkers nu ook het werk neer rond de jaarwisseling. Aanleiding voor de extra staking zou een slecht loonbod zijn.

De staking begint in de vroege ochtend van 29 december en zal duren tot 1 januari. Het gaat om bagageafhandelaars die werken in terminals 2, 3 en 4. Tegelijkertijd staken op de luchthaven ook medewerkers van de grenspolitie. Die leggen het werk neer van 23 december tot en met 31 december.

Volgens vakbond Unite hebben de bagageafhandelaars een loonsverhoging van 4 procent aangeboden gekregen, met terugwerkende kracht vanaf mei. Volgend jaar zouden de lonen nog eens met 6,5 procent omhoog gaan. De vakbond eist alleen al voor dit jaar een loonsverhoging van 13 procent om de gevolgen van de inflatie enigszins te drukken. Die kwam in Groot-Brittannië voor november uit op 10,7 procent.

Een eerdere staking van de bagageafhandelaars voor de periode van drie dagen had volgens luchtvaartmaatschappijen en Heathrow weinig impact.

Het Verenigd Koninkrijk kampt met een golf van stakingen. Werknemers uit allerlei sectoren voeren actie voor betere lonen die tegemoetkomen aan de gestegen inflatie. Onder meer postbezorgers, spoormedewerkers en verplegers legden al het werk neer.