Clicky


Code oranje uitgebreid naar grootste deel van het land

Code oranje uitgebreid naar grootste deel van het land
15-12-2022 20:57 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DE BILT - [update 23:58 uur] Het KNMI heeft code oranje vanwege de gladheid uitgebreid. De weerdienst kondigde code oranje eerder op de avond af voor de kustprovincies. Inmiddels geldt die het voor het grootste deel van het land omdat het verraderlijk glad is door ijzel als gevolg van regenbuien die vallen op een bevroren ondergrond. Voor het zuidoosten van het land geldt code geel omdat het daar plaatselijk glad kan zijn.

Komende nacht wordt het vanuit het noordwesten droog, maar kan het glad blijven doordat de natte weg bevriest. De gladheid houdt tot het einde van de ochtend aan.

Rijkswaterstaat adviseert mensen die toch de weg op gaan extra alert en voorzichtig te zijn. "Onze strooiwagens staan paraat en strooien waar nodig". De ANWB laat weten dat het vooral op de provinciale en gemeentelijke wegen verraderlijk glad is. "Daardoor is het moeilijk voor de Wegenwacht om mensen met pech te bereiken."

Een woordvoerster van Rijkswaterstaat laat weten dat er door de gladheid meerdere ongelukken zijn geweest op het knooppunt Rijnsweerd bij Utrecht, waar de A27 en A28 samenkomen. In Noord-Holland is de N200 in verband met extreme gladheid afgesloten, twittert de provincie. Omdat er weinig verkeer op de weg is, wordt het gestrooide zout niet goed genoeg ingereden.

Volgens het KNMI betekent code oranje dat er "grote kans is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast".