Clicky


Militaire steun Nederland aan Oekraïne bereikt bijna miljard euro

Militaire steun Nederland aan Oekraïne bereikt bijna miljard euro
16-12-2022 10:14 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De totale waarde van de militaire steun die Nederland heeft geleverd aan Oekraïne is opgelopen tot 987 miljoen euro, meldt Defensieminister Kajsa Ollongren aan de Tweede Kamer.

Het gaat onder meer om 697 miljoen euro aan materieel, een militair steunpakket van 120 miljoen euro en een bijdrage van 100 miljoen die in het International Fund for Ukraine wordt gestopt. Ook draagt Nederland 25 miljoen euro bij aan een NAVO-fonds voor militaire steun aan het door Russisch geweld geteisterde land. Dat fonds is bedoeld om brandstof, kleding en medische spullen mee te betalen.

Het hoge bedrag laat volgens Ollongren zien "hoe belangrijk het is om Oekraïne te helpen, zodat zij de oorlog tegen Rusland niet verliezen". Het einde van die oorlog is volgens haar nog niet in zicht. Rusland blijft luchtvaanvallen uitvoeren op de Oekraïense infrastructuur en energievoorziening, terwijl het daar nu winter is. "Maar Oekraïne kan het volhouden door hulp."

De geleverde steun heeft effect op de gereedheid van de Nederlandse militairen, maar die is nog altijd acceptabel volgens de minister. Wat Nederland aan Oekraïne levert, wordt vervolgens weer aangevuld hier. Ollongren hoopt vooral dat de industrie meer kan produceren. Volgens haar is het nodig om "productielijnen weer op niveau te krijgen".