Clicky


Actievoerende vrachtwagenchauffeur die dodelijk ongeval veroorzaakte wordt roekeloos rijgedrag verweten

Actievoerende vrachtwagenchauffeur die dodelijk ongeval veroorzaakte wordt roekeloos rijgedrag verweten
21-12-2022 13:38 | Ongevallen | auteur ANP

ASSEN - Volgens het Openbaar Ministerie is het ongeval op 15 juli op de A28 bij het Drentse Beilen, waarbij een 56-jarige motorrijder om het leven kwam, veroorzaakt door roekeloos rijgedrag van een 56-jarige vrachtwagenchauffeur uit Mill. De trucker zette op 15 juli uit solidariteit met boeren zijn wagen stil. Hierdoor ontstond een file. Dit zei de officier van justitie dinsdag tijdens een inleidende zitting in de rechtbank in Assen.

De trucker gaf gehoor aan een actieoproep die die ochtend was gedeeld door zijn werkgever, zei de aanklager. De Brabander liet om klokslag 15.00 uur zijn wagen uitrollen en kwam midden op de snelweg tot stilstand.

"De chauffeur heeft er voor gekozen om de wagen midden op de snelweg stil te zetten. Dit levert een enorme gevaarlijke situatie op. Dat is hier dan ook wel gebleken", zei de aanklager. Een 55-jarige bestuurder van een bestelbus uit Eindhoven is volgens het OM medeschuldig aan dit ongeval. De man was vermoeid en zijn aandacht ging uit naar zijn telefoon. Hij zag daardoor de file te laat en reed in op de motorrijder. Het OM verwijt ook hem roekeloos rijgedrag.

Beide mannen zitten niet meer vast. Alleen de vijftiger uit Eindhoven verscheen op zitting. De rechter besliste dat van beide verdachten een reclasseringsrapport moet worden opgemaakt en dat er nog een getuige moet worden gehoord. Wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld, is niet bekend.