Clicky


Duizenden Fransen gestrand door treinstaking kerstweekend

Duizenden Fransen gestrand door treinstaking kerstweekend
21-12-2022 16:34 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA

PARIJS - Honderdduizenden Fransen zoeken woensdag alternatieven voor hun geannuleerde treinen wegens een grote spoorstaking in Frankrijk tijdens het kerstweekend. Staatsspoorwegexploitant SNCF moet hierdoor een derde van de geplande treinen voor het kerstweekend schrappen, een tijd waarin miljoenen Fransen traditioneel reizen voor familiebijeenkomsten.

Volgens SNCF worden de diensten van de TGV-hogesnelheidstreinen het zwaarst getroffen. Dat is het belangrijkste langeafstandsvervoer per trein in Frankrijk.

Volgens de SNCF-website is de helft of meer van de geplande treinen voor het weekend geannuleerd op belangrijke routes zoals van Parijs naar Rennes in West-Frankrijk en van Parijs naar Bordeaux. De spoorvervoerder beloofde gratis omboekingen, maar de meeste TGV's waren woensdag al volgeboekt.

Het bedrijf bood ook aan om twee keer de oorspronkelijke ticketprijs uit te betalen aan mensen die niet konden omboeken. Maar reizigers die in de rij stonden bij treinstations gaven aan dat ze daar weinig aan hebben, nu hun vakanties zijn verpest.

Vakbond SUD Rail maakte eerder deze week bekend dat werknemers van SNCF een geplande staking tijdens de kerst- en nieuwjaarsweekenden doorzetten. Zij gaan niet akkoord met een loonbod van de werkgever.

De baas van de reisdivisie van SNCF, Christophe Fanichet, noemde de stakingsactie woensdag "schandalig" en "onaanvaardbaar". "Met Kerstmis staak je niet", besloot een regeringswoordvoerder.