Clicky


Experts waarschuwen in VS voor bevriezing van de huid in minuten

Experts waarschuwen in VS voor bevriezing van de huid in minuten
23-12-2022 10:20 | Buitenland | auteur ANP

CHICAGO - De temperaturen dalen in de komende dagen zo snel in delen van de Verenigde Staten, dat experts waarschuwen voor bevriezing van de huid. Volgens de BBC kan dat al binnen vijf tot tien minuten gebeuren. "Dit is serieus", zegt ook president Joe Biden over het aanstaande noodweer. "Het is gevaarlijk en bedreigend, dit is niet zoals de sneeuwdag toen je een kind was."

Donderdag veroorzaakte de zware sneeuwval, sneeuwstormen en bittere kou al chaos op wegen en vliegvelden. Zo'n 10.000 vluchten van de grofweg 45.000 dagelijkse vluchten in de Verenigde Staten waren donderdagavond vertraagd of geannuleerd, meldt The New York Times. Ook vrijdag zijn duizenden vluchten geannuleerd. Vooral de luchthavens van Chicago en Denver zijn hard getroffen. De snelweg Interstate 90, die in het noorden van de VS loopt, is over een lengte van ruim 300 kilometer afgesloten vanwege harde wind en sneeuwstormachtige omstandigheden.

De Amerikaanse weerdienst (NWS) heeft een waarschuwing voor extreem weer afgegeven die van toepassing is op zo'n 200 miljoen Amerikanen. De minimumtemperatuur bereikt -45 graden Celsius en op plekken waar het zo koud wordt, is kans op bevriezing van de huid. De waarschuwing daarvoor geldt ook in grote steden als Des Moines (Iowa), meldt de BBC. De plotselinge omslag van weer kan zelfs zo extreem zijn dat sprake is van een zogenoemde bomcycloon, waarbij de luchtdruk intens snel daalt.

Effecten

De aanstaande storm wordt door de NWS omschreven als iets dat "ééns in een generatie" plaatsvindt en "wijdverspreide ontwrichtende en mogelijk verlammende effecten kan hebben in het midden en oosten van de Verenigde Staten". Amerikaanse media berichten massaal over de effecten hiervan tijdens een van de drukste reisweken sinds het begin van de coronapandemie.

In El Paso (Texas), waar veel ongedocumenteerde migranten op straat verblijven, zakt de temperatuur volgens de voorspellingen tot ruim -9 graden Celsius later deze week. Florida maakt zich op voor de koudste Kerstmis in dertig jaar.

Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Canada, waar inwoners beter zijn voorbereid op koud weer, maken de autoriteiten zich op voor extreme omstandigheden en stroomuitval.