Clicky


Akkoord CBAM: ook betalen voor CO2-uitstoot bij import goederen

Akkoord CBAM: ook betalen voor CO2-uitstoot bij import goederen
23-12-2022 11:48 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - In Brussel is een akkoord bereikt over het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM). Met dit systeem, dat vanaf oktober 2023 in werking gaat, moet bij de import van goederen in de EU betaald worden voor de CO2-uitstoot.

Het gaat om de uitstoot die vrijkomt bij de productie van goederen die in de EU worden geïmporteerd, maar buiten de EU worden geproduceerd. Voor de CO2-uitstoot van goederen die in de EU worden geproduceerd moet momenteel al worden betaald.

Tijdens de transitiefase (1 oktober 2023 tot en met 31 december 2025) moet de Douane de CBAM-aangever informeren over de rapportageplicht bij de invoer van CBAM-goederen. Na de transitiefase moet de Douane ervoor zorgen dat goederen die vallen onder de CBAM-regelgeving, alleen kunnen worden geïmporteerd door geautoriseerde CBAM-aangevers. De Douane controleert verder de douaneaangiften zoals gebruikelijk.

Importeurs van CBAM-goederen zijn in de transitiefase verplicht te rapporteren aan de Europese Commissie. Hierbij moeten zij onder meer de hoeveelheid geïmporteerde CBAM-goederen en de daarbij horende embedded emissies vermelden, en aangeven of in het land van herkomst al een CO2-prijs geldt.

Na deze fase moeten importeurs van goederen van buiten de EU, die onder het bereik van CBAM vallen, geregistreerd zijn om CBAM-certificaten te kunnen kopen. Deze certificaten kunnen worden ingeleverd in overeenkomst met de emissies van de geïmporteerde goederen.