Clicky


Zeg 'ns Aaa acteur John Leddy op 92-jarige leeftijd overleden

Zeg 'ns Aaa acteur John Leddy op 92-jarige leeftijd overleden
26-12-2022 16:49 | Showbizz | auteur ANP

DEN BOSCH - Acteur John Leddy, vooral bekend van de tv-serie Zeg 'ns Aaa, is zondag overleden. Dat meldt zijn familie maandag. Leddy is 92 jaar geworden. Hij speelde jarenlang de rol van Koos Dobbelsteen in de serie.

Volgens de familie is hij op 25 december, eerste kerstdag, na een kort ziekbed in het ziekenhuis in Den Bosch overleden, in bijzijn van zijn familie.

John Leddy laat zijn vrouw Jannig Leddy (met wie hij 53 jaar getrouwd was), zijn vijf kinderen en elf kleinkinderen achter. De begrafenis zal later in besloten kring plaatsvinden in Heusden, waar hij de laatste vijftig jaar woonde.

Leddy werd in 2018 bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De comedyserie Zeg 'ns Aaa was op televisie van 1981 tot 1993. De serie ging over de gebeurtenissen in de huisartsenpraktijk en het persoonlijke leven van dokter Lydie van der Ploeg (Sjoukje Hooymaayer). Koos Dobbelsteen was de man van huishoudster Mien Dobbelsteen (Carry Tefsen). De serie behoorde in die tijd tot de meest populaire programma's in Nederland.

De eerste aflevering van Zeg 'ns Aaa werd uitgezonden op Nieuwsjaardag 1981. Chiem van Houweninge schreef ruim tien jaar samen met Alexander Pola het script.

Leddy maakte in 1958 zijn televisiedebuut. In De Veroordeelde speelde hij een gitarist. Het was de opmaat tot een lange loopbaan. In 1962 kreeg hij een rol in het kinderprogramma De avonturen van Okkie Trooy. De serie werd tussen 1962 en 1964 uitgezonden door de AVRO. Daarna kreeg de acteur rollen in populaire tv-series als De Glazen Stad (1968) en De kleine Waarheid. In die serie, uitgezonden tussen 1970 en 1972 speelde Willeke Alberti de hoofdrol. In de jaren zeventig was hij ook te zien in goed bekeken tv-series als Dagboek van een herdershond, Sil de strandjutter en Waaldrecht.

Ook op het witte doek was Leddy regelmatig te zien. In 1960 speelde hij in De zaak M.P., een film van Bert Haanstra die voluit De zaak Manneken Pis heette, maar die titel kwam niet door de filmkeuring. Verder had hij een rol in Soldaat van Oranje (1977) en de verfilming van Jan Rap en z’n maat (1989).

Leddy speelde verder nog in veel films, series en was ook acteur op het toneel. Hij speelde recent onder meer in Penoza en Komt een man bij de dokter. Eerder had hij ook rollen in onder meer Baantjer, waar hij een tijd Lowietje speelde, Dokter Tinus en Flikken Maastricht. In een aflevering van de serie Oppassen!!! speelde Leddy in één aflevering nog een keer de rol van Koos Dobbelsteen.