Clicky


Hongkong schrapt donderdag belangrijkste coronabeperkingen

Hongkong schrapt donderdag belangrijkste coronabeperkingen
28-12-2022 11:54 | Buitenland | auteur ANP/RTR

HONGKONG - Hongkong schrapt naar het voorbeeld van de rest van China de meeste coronabeperkingen. Aankomende reizigers uit het buitenland of de rest van China hoeven geen coronatest te doen en geen 'coronapas' te tonen. Quarantaineregels vervallen net als het verbod om met meer dan twaalf personen samen te komen en andere voorschriften om afstand te houden.

Volgens de South China Morning Post blijven op bepaalde plaatsen alleen nog mondkapjes verplicht. De regeringsleider van de autonome regio Hongkong, John Lee Ka-chiu, heeft bekendgemaakt dat de versoepelingen donderdag van kracht worden. In heel China worden coronabeperkingen ingetrokken na een golf van protesten. Het is de bedoeling dat 8 januari tenslotte ook de quarantaineverplichting voor aankomende reizigers uit het buitenland sneuvelt. Dat gebeurt in Hongkong dus donderdag al.

Ondertussen worden er mede als gevolg van de versoepelingen meer besmettingen geregistreerd wat in het buitenland tot zorgen leidt. Taiwan wil vanaf 1 januari mensen die uit China arriveren op corona gaan testen. De VS denken er ook over beperkingen voor reizigers vanuit China in te voeren. Japan gaat vanaf vrijdag het vliegverkeer vanuit China naar maximaal vier luchthavens in Japan loodsen, waar reizigers uit China, exclusief de autonome regio's Hongkong en Macau, een coronatest moeten doen.

De Duitse regering heeft woensdag laten weten momenteel geen redenen te zien om nieuwe reisbeperkingen af te kondigen voor mensen die uit China het land binnen reizen. Dat komt volgens een regeringswoordvoerder, omdat er geen sprake is van een nieuwe gevaarlijke variant van het coronavirus. Pas als daar sprake van zou zijn, zou een quarantaine van twee weken na aankomst verplicht worden.