Clicky


Belarus zegt zelf Oekraïense raket te hebben neergehaald

Belarus zegt zelf Oekraïense raket te hebben neergehaald
29-12-2022 20:04 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

MINSK - Belarus heeft naar eigen zeggen donderdagmorgen een Oekraïense luchtdoelraket vlakbij de grens neergehaald. Het was een raket van het type S-300, zegt het ministerie van Defensie in Minsk. Belarus heeft bij Oekraïne "sterk protest" aangetekend, maar zei in een verklaring dat er geen reden tot zorg is, omdat "dit soort dingen jammer genoeg nu eenmaal gebeuren".

Belarus geldt als bondgenoot van Rusland en er zijn al jarenlang wrijvingen met Oekraïne. Eerder meldden Belarussische media nog dat de autoriteiten in het land aan het uitzoeken waren of de Oekraïense raket verdwaald was en zonder doel te treffen was neergestort, of dat die raket was getroffen door Russisch of Belarussisch vuur. Het incident zou zich circa 125 kilometer ten oosten van Brest hebben voorgedaan tijdens de Russische luchtaanvallen van donderdag op doelen in Oekraïne.

De Oekraïense ambassadeur in Belarus moet zich melden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Minsk om uitleg te geven over het incident. Belarus wil dat het voorval ook door Kiev wordt onderzocht en dat ervoor gezorgd wordt dat het niet nog een keer kan gebeuren. Ook zouden de verantwoordelijken gestraft moeten worden.

Provocatie

Oekraïne denkt dat het helemaal niet zeker is dat de raket uit dat land komt. Kiev sluit niet uit dat Rusland de raket heeft afgeschoten als provocatie. Het ministerie van Defensie suggereert in een verklaring dat Rusland de raket opzettelijk over Belarus heeft laten vliegen, zodat die daar uit de lucht gehaald zou worden en Oekraïne de schuld zou krijgen.

Er is geen melding gemaakt van gewonden. De genoemde raket is voor luchtdoelen op langere afstand en is van Russische makelij. Veel landen beschikken er over. Net zo'n raket kwam vanuit Oekraïne half november in NAVO-land Polen terecht.

Nationaal veiligheidscomité

Er ontstond grote spanning en opwinding toen die raket vlak over de grens in Polen neerkwam. Daarbij vielen twee doden. De Oekraïense leider Volodimir Zelenski zei ook toen dat Rusland een NAVO-land met raketten had geraakt en dat deze Russische aanval een escalatie was waar de NAVO op zou moeten reageren. De Poolse premier Morawiecki riep zijn nationaal veiligheidscomité bij elkaar en president Duda belde het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. De Russische ambassadeur in Warschau werd op het matje geroepen, maar het werd al snel duidelijk dat er sprake moest zijn van een verdwaalde Oekraïense raket.