Clicky


Influencer Andrew Tate nog minstens dertig dagen vast

Influencer Andrew Tate nog minstens dertig dagen vast
30-12-2022 23:41 | Buitenland | auteur ANP/RTR

BOEKAREST - De in Roemenië opgepakte controversiële influencer Andrew Tate blijft nog zeker dertig dagen vastzitten. Een Roemeense rechtbank heeft dat vrijdag besloten, een dag na de arrestatie van de oud-kickbokser.

De advocaat van de 36-jarige Tate vond dat er onvoldoende gronden waren voor deze "drastische preventieve maatregel", maar zei ook dat het uiteindelijk aan de rechter is om dit te bepalen.

Tate wordt verdacht van onder meer mensenhandel en verkrachting. Ook zijn broer Tristan en twee Roemenen zijn in de zaak opgepakt. De openbaar aanklagers denken dat zij achter een criminele organisatie zitten "met als doel vrouwen te rekruteren, te huisvesten en uit te buiten door hen te dwingen pornografisch materiaal te maken dat tegen betaling online te bekijken is". De broers zouden daaraan veel geld hebben verdiend.

Het strafrechtelijk onderzoek loopt al sinds begin dit jaar. De aanklagers hebben zeker zes vrouwen in beeld die door de verdachten seksueel zouden zijn uitgebuit.

De Amerikaans-Britse influencer raakte in 2016 in opspraak toen hij uit het tv-programma Big Brother werd gezet omdat op beeld was vastgelegd hoe hij een vrouw aanviel. Hij kreeg online bekendheid door die actie.

Tate werd in het verleden vanwege onder meer haatzaaiende opmerkingen richting vrouwen verbannen van sociale media zoals Twitter, YouTube, Facebook, Instagram en TikTok. Toen Elon Musk Twitter kocht, werd het account van Tate hersteld. In de afgelopen jaren werden zijn berichten die vrouwenhaat promoten ook op andere sites miljoenen keren bekeken.

Eerder deze week stond Tate overigens ook in de belangstelling omdat hij klimaatactivist Greta Thunberg had verteld 33 auto's te hebben "die enorm veel uitstoten". De klimaatactiviste beet vervolgens terug in een tweet en vroeg hem "to get a life" ("zoek een leven").