Clicky


Proloog lastiger dan Adwin Hoondert dacht

Proloog lastiger dan Adwin Hoondert dacht
31-12-2022 16:32 | Etappes | auteur Redactie

SEA CAMP - Op de fiets had Adwin Hoondert vooraf de proloog van de Dakar Rally 2023 verkend. Hij wist dus wat hij kon verwachten van de lus van 13 kilometer rond het Sea Camp. Althans, dat dacht hij. De praktijk van de Dakar bleek zoals zo vaak weerbarstiger. Desalniettemin greep de voormalig Nederlands kampioen rallyrijden maar liefst 21 plaatsen winst met zijn Renault. Hij begint morgen als zestiende aan de eerste etappe.

Zijn ervaring als rallyrijder zou Hoondert goed van pas komen, dacht hij. In theorie was dat ook wel zo, ware het niet dat het parcours er bij zijn aantreden voor de proloog heel anders bij lag dan bij de verkenning van een dag eerder. “Dat was een verschil van 70 auto’s en 35 trucks”, zag de Zeeuw. “Die hadden de boel nogal overhoop gereden. Het was niet meer zo hard als ik had gehoopt. Het was onherkenbaar, zulke diepe sporen.”

Dat er ook nogal wat uit de bocht waren gevlogen her en der bleek al in de eerste bocht. “Ik wist dat die haaks rechts was, maar er stond drie man van de organisatie te zwaaien om ervoor te zorgen dat we daar niet rechtdoor zouden schieten.”

Dat dreigde op andere plaatsen nog wel eens te gebeuren, en dat kwam doordat Hoondert al na 5 kilometer in het stof zat van de MAN die voor hem was gestart. “Voor ik daar voorbij was, waren we even verder en in het stof zie je niets, dus dat was nog best verraderlijk. Goed zicht was toch wel belangrijk, want er waren veel bochten, er stond hier en daar wat publiek en er stond een Hino kapot. Dat wil je allemaal niet.”

Over de zestiende tijd was Hoondert dus wel een klein beetje teleurgesteld, maar tegelijkertijd vond hij het ook wel oké. “Het was best een aardig proefje en heel geschikt om erin te komen. Ik had misschien op iets meer gehoopt, maar als zestiende starten is een goed uitgangspunt. Dan ben je af van al die snelle-assistentietrucks die niet zo snel zijn en veel stof maken. Dat scheelt een hoop moeite in zo’n eerste etappe.”

Hoonderts teamgenoten bij Riwald Dakar, Gert Huzink en Pascal de Baar, starten als respectievelijk achtste en negende. De eerste van de veertien etappes van deze Dakar begint en eindigt in het Sea Camp en telt een wedstrijdproef van 368 kilometer langs de kust van de Rode Zee. De eerste trucks starten naar verwachting rond 10 uur Nederlandse tijd.