Clicky


Paus emeritus Benedictus opgebaard in Sint-Pieter

Paus emeritus Benedictus opgebaard in Sint-Pieter
02-01-2023 10:20 | Buitenland | auteur NP/AFP/DPA

VATICAANSTAD - De overleden paus emeritus Benedictus XVI ligt opgebaard in de Sint-Pietersbasiliek in Vaticaanstad. De komende drie dagen kunnen mensen langs het lichaam van de afgetreden paus lopen om afscheid te nemen en hem de laatste eer te bewijzen.

Benedictus, die in Duitsland werd geboren als Joseph Aloisius Ratzinger, overleed zaterdag op 95-jarige leeftijd. Al vroeg in de ochtend verzamelden de eerste mensen zich op het Sint-Pietersplein om in de rij te staan voor de kerk. Het Vaticaan toonde zondag foto's van het lichaam van Benedictus, gekleed in rode pauselijke rouwgewaden en met een mijter met een gouden rand op zijn hoofd.

Benedictus trad al in 2013 af als paus. Hoewel hij veel kritiek heeft gekregen, had hij ook nog veel volgers. Met name conservatieve katholieken zagen hem als beschermer van de traditionele waarden van de Kerk. De laatste uitvaart van een paus, die van Johannes Paulus II in 2005, trok ongeveer 1 miljoen mensen die afscheid wilden nemen naar Vaticaanstad.

De uitvaart van de paus emeritus zal donderdag plaatsvinden op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De huidige paus Franciscus leidt de dienst, die begint om 09.30 uur. Daarna wordt Benedictus begraven in een crypte van de basiliek.