Clicky


Rainbow knap dertiende in 'sloopetappe'

Rainbow knap dertiende in 'sloopetappe'
02-01-2023 20:20 | Etappes | auteur Redactie

ALULA - De tweede etappe van de Dakar Rally 2023 was een sloopetappe. Tal van auto’s en trucks liepen schade op, soms onherstelbaar, sommige trucks hadden binnen 10 kilometer al de voorruit aan diggelen, en vrijwel allemaal kregen ze te maken met kapotte banden. De MAN van het Rainbow Truck Team was één van de weinigen die ongeschonden het bivak bij Al Ula bereikte. Nog geen kapotte band. Helemaal niets.

Met zijn drieën loodsten Gerrit Zuurmond, Tjeerd van Ballegooij en Klaas Kwakkel de MAN behoedzaam door de 430 kilometer lange route die bezaaid lag met talloze stenen, in alle soorten en maten. Niet te snel, dan breekt het lijntje niet. Op die manier was de équipe zelfs in de running voor een plaats in de top 10. Dat ze het laatste deel in het donker reden en dus nog iets behoedzamer reden, weerhield hen van die topklassering. Aan de finish scheelde het nog geen 5 minuten.

“Niet slecht hè, voor een stelletje amateurs”, lachte navigator Tjeerd van Ballegooij. “Er stonden er overal met stukken en kapotte banden langs de kant. Wij niet en zo werden we dertiende. Het ging probleemloos. De MAN heeft niks.”

Wonder boven wonder wist Rainbow alle scherpe stenen te ontwijken. “Terwijl iedereen lek reed”, zag monteur Klaas Kwakkel. “Wij zagen Mitchel van den Brink onderweg staan. Die had geen reservewielen meer, dus daar hebben wij er eentje aan uitgeleend. Ik zag dat ie net aan de finish kwam. Mooi dat hij het ook heeft gehaald.”

Het laatste stukje in het donker bestond uit duinen, maar ook dat ging soepel en zonder kleerscheuren. “De navigatie was soms listig. We moesten in de duinen even omdraaien om een gemist waypoint te halen, maar dat was ook zo gebeurd. Misschien waren dat die vijf minuten”, dacht Van Ballegooij.

Dat het zo goed gaat met Rainbow is wellicht ook te danken aan het feit dat ze in oktober nog in Marokko hebben gereden. “Dan ben je toch net iets meer gewend aan de truck, aan het rijden en aan elkaar”, vermoedde Kwakkel. “Kwaad heeft het ons zeker niet gedaan.”

De dertiende plaats is een prachtige uitgangspositie voor de derde etappe. Het scheelt nogal of je als dertiende truck of als dertigste rijdt. Het terrein is nog net iets minder stuk gereden, er zitten net iets minder langzamere auto’s en ssv’s in de weg, er is net iets minder stof van voorgangers en dat maakt het rijden net iets minder ingewikkeld. Kwakkel wilde er nog niet teveel op vooruitlopen. “Voor nu is het leuk, maar we krijgen nog heel veel. We blijven gewoon rollen en doen wat we altijd doen: Niet te gek, rustig aan.”

De derde etappe heeft opnieuw veel stenen en belooft een uitdaging te worden voor de navigators. Van de 669 kilometer van Al Ula naar Ha’il tellen er 447 voor de wedstrijd.