Clicky


Tienduizenden bij uitvaartdienst afgetreden paus Benedictus XVI

Tienduizenden bij uitvaartdienst afgetreden paus Benedictus XVI
05-01-2023 12:03 | Buitenland | auteur ANP/AFP/DPA

VATICAANSTAD - Naar schatting meer dan 50.000 mensen onder wie circa 4000 geestelijken zijn donderdag op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad bijeengekomen voor de uitvaart van de zaterdag overleden paus Benedictus XVI. De uitvaartdienst op het plein voor de kathedraal werd geleid door paus Franciscus die in een rolstoel arriveerde vanwege een aandoening aan een knie. De doodskist werd eerst uit de Sint-Pietersbasiliek naar het plein voor de kathedraal gedragen en is later onder luid applaus weer naar de Sint-Pieter gedragen waar Benedictus zal worden bijgezet.

Hij komt op eigen verzoek te liggen in de crypte onder de Sint-Pieter waar zijn voorganger Johannes Paulus II ook begraven lag. Die is in 2011 verplaatst naar een kapel in de basiliek.

Franciscus volgde Benedictus in 2013 op toen die om gezondheidsredenen terugtrad na acht jaar paus te zijn geweest. De in het zuidoosten van Beieren als Joseph Aloisius Ratzinger geboren paus Benedictus werd 95 jaar. Hij was de eerste paus die aftrad in circa zeshonderd jaar tijd. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een paus de begrafenis van zijn voorganger leidt.

Onder de aanwezigen waren de Duitse en de Italiaanse president en premier en het Belgische koningspaar. De Nederlandse regering werd vertegenwoordigd door de ambassadeur in Vaticaanstad. De Nederlandse kardinaal Wim Eijk is ook naar de uitvaartdienst gegaan.